Ο μύθος ότι μετά από μια καισαρική ακολουθεί και δεύτερη δεν ισχύει απόλυτα. O κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι μια αποδεκτή εναλλακτική πρακτική που μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις   σε καλά επιλεγμένα περιστατικά, από έμπειρους μαιευτήρες, σε καλά ενημερωμένες και πρόθυμες να προσπαθήσουν γι’ αυτό υποψήφιες μητέρες.

Η  πρωτογενής πρόληψη είναι πολύ σημαντική  και  οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν  να παρέχουν στην έγκυο επιστημονική,  τεκμηριωμένη πληροφόρηση για όλες τις  επιπτώσεις της  καισαρικής τομής τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό και  δεν πρέπει να επιλέγεται όταν δεν  υπάρχει ιατρική ένδειξη. Αν οι επαγγελματίες υγείας στερήσουν από  τη γυναίκα αυτή την ελευθερία, κάνοντας πρόκληση τοκετού ή κάποια άλλη παρέμβαση, διαταράσσουν την ικανότητά της  για αγάπη. Η προώθηση και διασφάλιση  του  φυσιολογικού τοκετού απαιτεί δυνατή διεπιστημονική συνεργασία και βαθιά γνώση της φυσιολογίας του τοκετού.

Οι μαίες αναγνωρίζοντας  τη δυναμική που διαθέτει ο φυσιολογικός τοκετός και στη συνεχεία ο μητρικός θηλασμός στον καθορισμό των επίπεδων υγείας των μελλοντικών γενεών, τους κατατάσσει ως δύο από τους βασικούς πυλώνες της υγείας που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία και στήριξη. Μέσα από την εκστρατεία προώθησης του φυσιολογικού τοκετού επιχειρείται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης  και  η σωστή πληροφόρηση των ζευγαριών για την αξία που έχει η διατήρηση της φυσιολογίας στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους καθώς και οι  θετικές επιπτώσεις  στην  υγεία  γενικότερα.

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, κάθε μωρό είναι μοναδικό, κάθε εμπειρία του τοκετού είναι μοναδική. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να δοθεί στην κάθε γυναίκα και στο σύντροφό της η επιλογή του τόπου τοκετού, επιλογή του είδους της φροντίδας και η επιλογή των επαγγελματιών  που θα τους συνοδεύσουν σε αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο ταξίδι της γέννησης. Μια υγιής εγκυμοσύνη και μια θετική εμπειρία στον τοκετό προδιαγράφει  θετικές επιπτώσεις,  που διαρκούν μια ζωή και βελτιώνουν  την υγεία της μητέρας, του νεογνού,  και της οικογένειας.