Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με μέτρο είναι ευεργετική, εφόσον είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού μας συστήματος.

Η αλόγιστη και χρόνια έκθεση στον ήλιο, αντίθετα, είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα και αποτελεί βασική αιτία φωτογήρανσης, δυσχρωμιών, αλλά και της εμφάνισης μελανωμάτων. Η UV ακτινοβολία ενοχοποιείται για την καταστροφή του DNA στα δερματικά κύτταρα και το οξειδωτικό στρες που προκαλείται σε αυτά.

Απαραίτητη λοιπόν είναι η μέσα σε λογικά πλαίσιο έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και πάντα με την χρήση ειδικών προιόντων.

Για αυτά τα ειδικά προστατευτικά προιόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εξής φυσικές πρώτες ύλες: τσάι, διάφορα λάδια όπως σησαμέλαιο, ελαιόλαδο ,λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, το βούτυρο του κακάο, η λανολίνη, σταγόνες αιθέριων ελαίων όπως λεβάντας, δεντρολίβανου, θυμαριού κ.λ.π.  Τα προιόντα που παρασκευάζονται από τις παραπάνω πρώτες ύλες ενυδατώνουν το δέρμα, το συντηρούν μαλακό και ελαστικό και επιπλέον έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Σου δίνουμε ιδέες για να φτιάξεις μόνη σου φυσικές συνταγές για ηλιοθεραπεία.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΔΙΩΝ ΓΙΑ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

ΛΑΔΙ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

6κ.σπ Σησαμέλαιο

4κ.σπ Ελαιόλαδο

2κ.σπ Ξύδι

Μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας

Τι θα κάνεις: Βάζεις τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάς καλά. Φύλαξε το λάδι σε μπουκάλι.

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ

6κ.σπ Λάδι καρύδας

6κ.σπ Βούτυρο κακάο

Μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας

Τι να κάνετε: Βάζεις το λάδι καρύδας και το βούτυρο να λιώσουν σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Τα βγάζεις από τη φωτιά και ανακατεύεις μαζί με το λάδι λεβάντας. Χτυπάς το μίγμα μέχρι να κρυώσει και το βάζεις σε μπουκάλι.

Από την Τέτα Καμπουρέλλη

Αισθητικός-Ποδολόγος