Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και καλό θα είναι να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο και τη σημασία της σωστής αντηλιακής προστασίας.

Αν μην επαναλάβουμε, λοιπόν, τα λάθη που κάναμε πέρσι, φοβούμενοι μήπως χάσουμε το εξωτικό σοκολατί μαύρισμα στην παραλία.

Δείτε πώς θα επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό για μέγιστη προστασία!

Η σημασία του SPF

Πρόκειται για τον δείκτη που υποδεικνύει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε, απ’ ότι αν δεν φορούσαμε αντηλιακό. Πρακτικά, αν το ανοιχτόχρωμο δέρμα μας χρειάζεται δέκα λεπτά για να καεί στο πρώτο μπάνιο, με ένα αντηλιακό με δείκτη 2 χρειάζεται είκοσι λεπτά.

Stop στο γρήγορο μαύρισμα

Μη χρησιμοποιείτε αντηλιακό με χαμηλό δείκτη για να μαυρίσετε πιο γρήγορα, αλλά όποιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σας. Συγκεκριμένα 30 με 50 για ανοιχτή επιδερμίδα που καίγεται εύκολα και 10 με 20 για σκούρα ή ήδη εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα.

Διαβάστε τη συσκευασία

Θα πρέπει να αναγράφεται ότι παρέχεται προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVA, που ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος, όσο και από την UVB, που προκαλεί το κάψιμο.

Αντηλιακό και στη σκιά

Σίγουρα δεν καίγεστε αν κάθεστε στη σκιά, ωστόσο το 90% της UVA ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο, τη θάλασσα και τα βότσαλα της παραλίας, με αποτέλεσμα να βρίσκει τον στόχο του, δηλαδή το δέρμα σας.

Προσέχετε την ημερομηνία λήξης

Τα περισσότερα καλλυντικά, έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Άρα αν βρήκατε το αντηλιακό στο αυτοκίνητό σας που έχει ξεμείνει από πέρσι, σίγουρα πρέπει να αγοράσετε καινούργιο.

Είναι αδιάβροχα, αλλά μέχρι ενός σημείου

Σίγουρα κάποια είναι πιο ανθεκτικά στο νερό από άλλα. Ωστόσο, μετά από είκοσι λεπτά κολύμπι δεν θα έχει μείνει τίποτα στην επιδερμίδα σας.