Το κεχρί ανήκει στην κατηγορία των σπόρων, αλλά θα το ακούσετε κι ως ψευτοδημητριακό. Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν ως «τροφή των πουλιών», αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τρόφιμο γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία.

Διατροφική αξία

Το κεχρί αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη (Β3), φολικό οξύ (Β9) και πυριδοξίνη (Β6). Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο και φωσφόρο.

Οφέλη στην υγεία

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, το κεχρί μπορεί να προσφέρει προστασία στην καρδιά, αλλά και να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και να βοηθήσει αθλητές που προπονούνται εντατικά.

Οι λιγνάνες, που περιέχονται σε αφθονία στο κεχρί, μετατρέπονται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε ουσίες που επίσης δρουν προστατευτικά για την καρδιά και παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού.

Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή, αλλά και στη σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου, αποτελώντας ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Είναι πλούσιο σε φώσφορο, ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Το φώσφορο είναι δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών και συστατικό της ενεργειακής δεξαμενής του οργανισμού.

Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση.

Δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλο για να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Πώς να το καταναλώσετε: Το κεχρί μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Μπορεί να συνοδεύσει πιάτα αντί ρυζιού, να μπει μέσα σε σούπες, να αντικαταστήσει το ρύζι σε γιουβαρλάκια ή να μπει αντί φακόρυζου στις φακές, να ανακατευτεί με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για απογευματινές κρέμες.