Τι σημαίνει όταν είμαι έγκυος και δω αίμα; Μπορεί να συμβαίνει κάτι κακό στο έμβρυο; Τι μπορεί να το έχει προκαλέσει και ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Η παρουσία αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ένα εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό εύρημα. Για να αξιολογηθεί όμως, λαμβάνουμε υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως η ποσότητά του, το τρίμηνο στο οποίο εκδηλώνεται και πληροφορίες από το ιστορικό της εγκύου. Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται η αιμορραγία από τον κόλπο είναι διαφορετικές ανάλογα με το τρίμηνο.

Στο πρώτο τρίμηνο, και μάλιστα τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία που προέρχεται από το σημείο στο οποίο εμφυτεύεται ο πλακούντας στον φθαρτό (στον εσωτερικό χιτώνα της μήτρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Η αιμορραγία αυτή συνήθως είναι μικρής κλινικής σημασίας και αντιμετωπίζεται με ξεκούραση (ενίοτε και αποχή από την εργασία). Ανάλογης σημασίας και αντιμετώπισης μπορεί να είναι και το αίμα που προέρχεται από μικρής έκτασης αποκόλληση του πλακούντα.

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, μεγάλης ποσότητας αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε εκτεταμένες αποκολλήσεις του πλακούντα. Στις περιπτώσεις αυτές, η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αν κινδυνεύει πρωταρχικά η μητέρα και στη συνέχεια το μωρό. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης αποκόλλησης, σταματά η αιματική ροή προς το έμβρυο και κινδυνεύει από σοβαρή ισχαιμία. Στις περιπτώσεις αυτές η άμεση γέννηση του παιδιού είναι επιβεβλημένη. Απαραίτητη προϋπόθεση ασφαλώς είναι αρχικά η σταθεροποίηση της μητέρας.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κολπικής αιμορραγίας που δεν έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη, όπως τραυματισμοί/φλεγμονές/κακοήθεια κόλπου, τραχήλου ή αιδοίου, που έχουν την ίδια κλινική εικόνα, διαφορετική όμως κλινική σημασία για την πορεία της εγκυμοσύνης.