Μία έμπειρη μαία θα σας πει πως ο τοκετός είναι κατά 90% πνευματική υπόθεση. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιληφθεί μία γυναίκα που έχει γεννήσει φυσιολογικά, σύμφωνα με το “Mothering”. Οι ειδικοί εξηγούν:

Εξασκήστε τον οραματισμό:

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιούν οι αθλητές και οι τραγουδιστές για να προετοιμαστούν πνευματικά για ένα γεγονός. Οραματιστείτε τον τοκετό σας: Οραματιστείτε εσάς να γεννάτε. Και, κυρίως, οραματιστείτε ότι είστε γεμάτη αυτοπεποίθηση, ήρεμη και δυνατή –έτσι ακριβώς όπως θέλετε να είστε τη στιγμή που θα φέρνετε στον κόσμο το μωρό σας. Η πίστη στον εαυτό σας και στην ικανότητά σας να γεννήσετε το μωρό σας θα βελτιώσουν τρομερά την εμπειρία του τοκετού, γι’αυτό να είστε θετική και να καλλιεργείτε σκέψεις και αισιόδοξους συσχετισμούς καθώς θα ετοιμάζεστε για εκείνη τη στιγμή.

Αν φτάσετε σε κάποιο σημείο του οράματός σας να «μπλοκάρετε» επειδή φοβάστε για κάτι, αφιερώστε λίγο χρόνο να εξηγήσετε στον εαυτό σας γιατί συμβαίνει αυτό. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον γιατρό ή τη μαία σας και ζητήστε τους να σας εξηγήσουν πώς χειρίζονται τα πράγματα όταν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, θα είστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο κατά την διάρκεια του τοκετού.

 

Μιλήστε σε μαμάδες με εμπειρία και αυτοπεποίθηση:

Ο τοκετός τα παλαιότερα χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο των εμπειριών μιας γυναίκας και η σοφία για κάθε τι που είχε να κάνει με τον τοκετό «περνούσε» από γενιά σε γενιά. Σήμερα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε «μέντορες» που θα μας βοηθήσουν να πιστέψουμε στην «φυσικότητα» και την «φυσιολογικότητα» της γέννας. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι ο γυναικολόγος και η μαία αλλά μπορεί να είναι και μαμάδες με εμπειρία που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση της γυναίκας με τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Στη συζήτησή σας με μία τέτοια μαμά ρωτήστε την για τις αγαπημένες της τεχνικές ή στρατηγικές τη στιγμή του τοκετού. Αν φοβάστε ρωτήστε την αν ένιωσε και εκείνη ποτέ φόβο και πώς τον αντιμετώπισε. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αποφύγετε να συζητήσετε για την γέννηση του παιδιού σας με γυναίκες που μπορεί να σας αγχώσουν ή να σας «ρίξουν» την διάθεση.

 

Αναζητήστε σωστές πληροφορίες:

Υπάρχουν εκατομμύρια πληροφορίες σχετικά με τον τοκετό. Αναζητήστε αυτές που πραγματικά είναι έγκυρες. Αποφύγετε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλουν τοκετούς ως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εικόνες αυτές μπορεί να σας ταράξουν, ενώ δικός σας σκοπός είναι να οραματιστείτε σκηνές που θα σας ηρεμήσουν. Εικόνες τρόμου και πανικού είναι εντελώς αντίθετες με τον σκοπό που θέλετε να επιτύχετε.

Βρείτε μία καλή μαία ή ένα καλό σεμινάριο τοκετού, από αυτά που πραγματοποιούνται στις κλινικές μαιευτικής και μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε από εκεί. Το παλιό ρητό που λέει πως “φοβόμαστε όσα δεν γνωρίζουμε” είναι μεγάλη αλήθεια και η γνώση μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη γέννα και τις επιλογές που έχετε, τόσο πιο ασφαλής θα νιώθετε για την εμπειρία αυτή.

 

Περικυκλωθείτε με υποστήριξη:

Οι έγκυες, ασχέτως με το πόσες φορές έχουν γεννήσει, έχουν ανάγκη και αξίζουν την υποστήριξη και την αγάπη όλων πριν αλλά και κατά την διάρκεια του τοκετού.

Το να νιώθετε αυτοπεποίθηση εν όψει του τοκετού και να εμπιστεύεστε την ικανότητα του σώματός σας να γεννήσει έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τους ανθρώπους που θα βρίσκονται δίπλα σας εκείνη τη στιγμή. Αν, για παράδειγμα, δεν εμπιστεύεστε τον μαιευτήρα ή τη μαία σας, αυτό θα σας επηρεάσει κατά την διάρκεια της γέννας. Μπορεί ακόμα να σας δημιουργήσει στρες και να μη μπορείτε καν να γεννήσετε.

Αν δεν νιώθετε άνεση και ασφάλεια με αυτούς τους ανθρώπους, μην φοβηθείτε να τους αλλάξετε, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Ζητήστε, μάλιστα και την γνώμη των πολύ κοντινών σας ανθρώπων, π.χ. του συντρόφου σας, της μητέρας σας, της κολλητής σας ή της αδερφής σας, οι οποίοι σίγουρα θα σας συμβουλεύσουν αυτό που είναι καλύτερο για εσάς.