Η μεγαλύτερη ίσως αγωνία των γονιών που προχωρούν σε ένα δεύτερο γάμο είναι πώς θα καταφέρουν να συνυπάρξουν αρμονικά τα ετεροθαλή αδέλφια, τα παιδιά δηλαδή που υπάρχουν από τους προηγούμενους γάμους. Και παρόλο που στην αρχή μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα, είναι, σύμφωνα με το mother.gr, στο χέρι των γονιών να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να γίνουν φίλοι και γιατί όχι να αισθανθούν αληθινά αδέλφια.

Ας δούμε τι θα πρέπει να κάνετε:
  • Δείξτε κατανόηση στα συναισθήματα των παιδιών. Η νέα κατάσταση είναι φυσικό να προκαλεί πολλά συναισθήματα στα παιδιά, όπως άγχος, ανασφάλεια, ζήλεια ή ακόμα και νοσταλγία για την παλιά ζωή. Μην υποτιμάτε τα συναισθήματα αυτά, αλλά ενθαρρύνετε τα παιδιά να τα μοιραστούν μαζί σας.
  • Μην μιλάτε άσχημα για τους πρώην συντρόφους σας. Μπορεί να χωρίσατε, αλλά παραμένουν οι γονείς των παιδιών σας. Μην μιλάτε άσχημα για αυτούς και μην επιτρέπετε στα παιδιά να κακολογούν τους φυσικούς γονείς των ετεροθαλών αδελφών τους.
  • Μην κάνετε διακρίσεις. Αν εσείς συμπεριφέρεστε με την ίδια αγάπη και τρυφερότητα στο φυσικό και στο θετό σας παιδί, τότε θα μάθουν και αυτά να συμπεριφέρονται σωστά μεταξύ τους.
  • Θέστε όρια. Από την αρχή θα πρέπει από κοινού οι δυο γονείς να θέσετε ξεκάθαρους κανόνες και όρια, που θα ισχύουν για όλα τα παιδιά. Μην χαρίζεστε στο δικό σας παιδί και μην αδικείτε το θετό παιδί. Οι συνέπειες της μη τήρησης των κανόνων θα πρέπει να είναι ίδιες για όλους.
  • Εξαλείψτε την ένταση. Στην αρχή είναι αναμενόμενο να υπάρχουν τσακωμοί και εντάσεις. Μην επιτρέψετε να διαιωνίζονται και βοηθήστε τα παιδιά να βρουν κώδικες επικοινωνίας και τρόπους για να ζουν αρμονικά.