Η οργάνωση και διακόσμηση του παιδικού δωματίου θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός υγιούς και χαρούμενου περιβάλλοντος. Τα παιδιά μέσα στο χώρο τους, πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και να νιώθουν την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους σε όλα τα βήματα της ζωής τους.  Η διακόσμηση των παιδικών δωματίων είναι μια υπόθεση πολύ δύσκολη, όσο απλή ή εύκολη κι αν φαίνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες, τις οποίες εμείς οι μεγάλοι δύσκολα καταλαβαίνουμε

Απλές φόρμες και λιτότητα είναι τα βασικά στοιχεία που θα ήθελαν τα παιδιά για το δωμάτιο τους για να μπορέσει το πνεύμα τους να ηρεμήσει εκεί και να αντιμετωπίσει με σιγουριά και ασφάλεια τα πολλά ερεθίσματα του έξω κόσμου. Τί συμβουλεύει όμως το Feng Shui για το παιδικό δωμάτιο;

Διαλέξτε το κατάλληλο δωμάτιο.

Το παιδικό δωμάτιο, ιδανικά δεν θα πρέπει να συνορεύει με το μπάνιο και την τουαλέτα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επίσης οι χώροι αυτοί δεν θα πρέπει να είναι ορατοί από το κρεβάτι του παιδιού.    Για τα αγόρια, καλό είναι να επιλέγονται ανατολικά ή βορινά δωμάτια και για τα κορίτσια, νότια, νοτιοανατολικά ή δυτικά δωμάτια.

Τοποθετήστε το κρεβάτι σε ασφαλή θέση

Το κρεβάτι δεν πρέπει να τοποθετείται ακριβώς απέναντι από την πόρτα καθώς αυτό κάνει το παιδί να αισθάνεται ευάλωτο στους κινδύνους. Ως εκ τούτου, μια ιδανική θέση αποτελεί η περιοχή απέναντι και διαγώνια από την πόρτα. Αν πάλι το κρεβάτι, δεν μπορεί να τοποθετηθεί μακριά από την πόρτα γιατί το δωμάτιο είναι μικρό, τότε φροντίστε να διαθέτει ένα μεγάλο κεφαλάρι, τόσο στο πάνω μέρος όσο και στα πόδια. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαμηλό έπιπλο, μπροστά από το κρεβάτι και από τη μεριά των ποδιών.

 Τοποθετήστε οικογενειακές φωτογραφίες (και ειδικά των γονιών) στο δωμάτιο του παιδιού καθώς και όμορφες φωτεινές εικόνες

 Η εικόνα των γονιών, ή και των παππούδων, στο δωμάτιο του παιδιού συμβολίζει την φροντίδα τους απέναντι στο παιδί και την θέση τους ως κεφαλές και προστάτες της οικογένειας. Μια όμορφη εικόνα από την άλλη περνάει υποσυνείδητα όμορφες εικόνες στο μυαλό των παιδιών και τα κάνει λιγότερο νευρικά και άτακτα.

Δημιουργήστε έναν επιμελημένο χώρο μελέτης

Το κάθε παιδί πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο και σταθερό χώρο ανάγνωσης που να περιλαμβάνει το γραφείο του αλλά και διάφορα έπιπλα για την οργάνωση των βιβλίων του και των προσωπικών του πραγμάτων (ράφια, βιβλιοθήκη, συρταριέρα, κλπ).  Ιδανικά, το γραφείο του παιδιού πρέπει να κοιτάει προς την πόρτα και να μην έχει κάποιο ανοιγόμενο παράθυρο πίσω του.

Αποφύγετε το νερό

Από το παιδικό δωμάτιο πρέπει να απουσιάζει η εικόνα του νερού (φωτογραφίες, ενυδρεία, κλπ) αλλά και να μην ακούγονται σχετικοί ήχοι. Μπορεί να σας φάινεται περίεργο αλλά το νερό, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα υγείας όπως το άσθμα.

Αδειάστε το χώρο από τα περιττά αντικείμενα.

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι ευρύχωρο και να προσφέρει οπτική ηρεμία. Ως εκ τούτου, τα κουτιά πάνω από τις ντουλάπες και κάτω από τα κρεβάτια πρέπει να απομακρύνονται καθώς αυξάνουν το άγχος και την ανησυχία του παιδιού. Γενικά, τα αντικείμενα που έχουν να χρησιμοποιηθούν για μήνες πρέπει να απομακρύνονται από το δωμάτιο.

Προσοχή στα χρώματα 

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα, αλλά όταν εμείς αποφασίζουμε για την πολυχρωμία θα πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία. Τα πολλά χρώματα, όταν δεν είναι ενεργειακά αρμονικά, κουράζουν και δημιουργούν ένταση που δεν θα θέλαμε στο σπίτι. Τα χρώματα του δωματίου, πρέπει να είναι ανοιχτά και χαρούμενα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα σκούρα και μελαγχολικά χρώματα. Κατάλληλα χρώματα είναι το γαλάζιο, το ανοιχτό πράσινο (αυξάνει τη μαθησιακή ικανότητα), το κίτρινο, το λιλά και γενικά τα αισιόδοξα και φωτεινά χρώματα. Επίσης κατάλληλα είναι τα θερμά παστέλ χρώματα όπως το απαλό ροδακινί, το ροζ, τα κρεμώδη χρώματα, η λεβάντα, κλπ.   Επίσης, σύμφωνα με το feng shui θα πρεπει να αποφεύγονται τα πολύ έντονα χρώματα, όπως το φλογερό κόκκινο ή το πράσινο της χλόης, τουλάχιστον σε μεγάλες επιφάνειες. Αντίθετα, τα χρώματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λεπτομέρειες για παράδειγμα σε κάποιο μαξιλάρι ή σε ένα μικρό χαλάκι. κλπ.

Σωστός φωτισμός

Ο φωτισμός πρέπει να είναι απαλός αλλά και πολύ φωτεινός όταν διαβάζουν ή παίζουν. Ένας φωτοστάτης βοηθάει να έχουμε το ανάλογο φως σε κάθε περίσταση. Το ιδανικό θα ήταν να συνηθίσουμε το παιδί να κοιμάται στο σκοτάδι, γιατί μόνο έτσι ξεκουράζεται το φυσικό και αστρικό σώμα. Ένα μικρό όμως φωτάκι δίπλα στο παιδί για να μπορεί μόνο του να ανάψει και να σβήσει το φως το βοηθάει να μεγαλώσει ανεξάρτητο και να ελέγχει μόνο του τη φωτεινότητα του ιδιωτικού χώρου του. Ένα παιδικό δωμάτιο είναι γεμάτο από ενέργεια και φως από μόνο του, μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας των παιδιών.