Κάθε γονιός θέλει να έχει στο οικογενειακό άλμπουμ αναμνηστικές φωτογραφίες του παιδιού του να κάθεται στην αγκαλιά του Άη Βασίλη. Όμως, πολλές φορές αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, μιας και δεν είναι λίγα τα παιδιά που την κρίσιμη στιγμή βάζουν τις φωνές, μπήγουν τα κλάματα και το μόνο που θέλουν είναι να αποδράσουν. Αν έχετε βιώσει κι εσείς παρόμοια εμπειρία με το πιτσιρίκι σας, μην απογοητεύεστε.

Όπως υποστηρίζει η δρ. Dora Saucedo-Falls, ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, υπάρχει τρόπος να διαχειριστείτε το φόβο του και να καταφέρετε να απαθανατίσετε αυτό το τόσο χαριτωμένο στιγμιότυπο, απαλλάσσοντάς το από το στρες και τη δυσφορία. «Τα παιδιά που περιμένουν στην ουρά για να δουν τον Άη Βασίλη, συνήθως επικεντρώνονται στον κόσμο και τη φασαρία, σε αντίθεση με τους γονείς, που απλώς ανυπομονούν να φτάσει η σειρά τους για να τραβήξουν τη φωτογραφία. Μπείτε για λίγο στη θέση τους. Τόσο τα νήπια όσο και τα μωρά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισπράξουν κάτι αρνητικό αντικρίζοντας για πρώτη φορά τον παππούλη με την κόκκινη στολή και τα λευκά γένια!», εξηγεί η ειδικός.

Τι θα μπορούσατε, όμως, να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό σας, ώστε η επίσκεψη στον Άη Βασίλη να εξελιχθεί σε μια ευχάριστη εμπειρία για όλους σας; Η δρ. Dora Saucedo-Falls σάς προτείνει τα εξής:

1. Διαβάστε μαζί του βιβλία με εικόνες του Άη Βασίλη, λίγο καιρό πριν τον επισκεφτείτε. Έτσι, θα αρχίσει σιγά-σιγά να τον συνηθίζει.

2. Αποφύγετε τα Σαββατοκύριακα, όπου στα εμπορικά κέντρα επικρατεί συνωστισμός και πολλή φασαρία. Το κλίμα αυτό δεν ταιριάζει καθόλου με τη χαρά των Χριστουγέννων – αντίθετα, προκαλεί άγχος και μειώνει τις αντοχές.

3. Επισκεφτείτε το σπιτάκι του Άη  Βασίλη λίγες μέρες πριν, απλά και μόνο για να έρθει σε μια πρώτη οπτική επαφή το παιδί και να δει πώς τα υπόλοιπα παιδιά φωτογραφίζονται και αλληλεπιδρούν μαζί του.

4. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και χαλαροί. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αισθάνονται πώς νιώθουν οι γονείς τους, και συνήθως αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

5. Προτιμήστε να το ντύσετε άνετα. Τα γιορτινά ρούχα μπορεί να είναι χαριτωμένα, αλλά ενδεχομένως να μην είναι και τόσο βολικά, δεδομένου και του στρες που θα έχει το παιδί σας.

6. Φροντίστε να του μιλάτε όση ώρα θα περιμένετε στην ουρά. Πείτε του πόσο όμορφα περνάτε εκεί και μοιραστείτε μαζί του τη χαρά και τον ενθουσιασμό σας.

7. Αποσπάστε του την προσοχή από ένα πιθανό περιστατικό με κάποιο παιδάκι που κλαίει και δεν θέλει να φωτογραφηθεί ίσως να ρίχνατε μια τελευταία ματιά σε ένα από τα βιβλία με τον Άη Βασίλη!

8. Μην επιτρέψετε σε κανέναν άλλον (ξένο) να πάρει το μικρό σας και να το βάλει στην αγκαλιά του Άη Βασίλη. Κάτι τέτοιο θα τρόμαζε το παιδί και θα έκανε το φόβο του ακόμα μεγαλύτερο.

9. Μην πιέσετε το παιδί σας να κάτσει στην αγκαλιά του Άη Βασίλη, αν εκείνο δεν το θέλει. Με τον τρόπο αυτό, του στέλνετε λάθος μηνύματα, κι ενδεχομένως να το κάνετε να τον φοβηθεί «για πάντα».

10. Μη φωνάζετε ή θυμώνετε επειδή το παιδί σας είναι αναστατωμένο. Μια τέτοια αντίδραση θα του προκαλέσει τεράστια σύγχυση, μιας κι εσείς είστε για εκείνο ο προστάτης του.

11. Καθησυχάστε το, αν είναι στρεσαρισμένο, και πείτε του ότι δεν πειράζει. Απομακρυνθείτε από το σημείο που βρίσκεστε, αλλά χωρίς βιασύνες και πανικό.

12. Να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα και η επόμενη χρονιά…