Η αποβολή από μόνη της είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που προκαλεί έντονα συναισθήματα θλίψης, ωστόσο αν υπάρχει κι άλλο παιδί στην οικογένεια, το οποίο είχε ενημερωθεί για την εγκυμοσύνη, τότε εκτός από τα δικά σας συναισθήματα, θα πρέπει να ασχοληθείτε και με τις δικές του απορίες και αγωνίες.

Σύμφωνα με το mother.gr, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αποβολή. Αυτό που καταλαβαίνουν είναι αυτό που τους είχατε πει, ότι δηλαδή σε λίγους μήνες θα αποκτήσουν αδελφάκι. Ξαφνικά, μαθαίνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί και επιπλέον βλέπουν την μαμά τους να είναι πολλή στεναχωρημένη και να κλαίει. Είναι λοιπόν φυσικό να αναστατωθούν και είναι δικής σας ευθύνη να καθησυχάσετε τους φόβους τους.

Μιλήστε με απλά λόγια. Χρησιμοποιήστε λέξεις που μπορούν να κατανοήσουν ανάλογα με την ηλικία τους. Πείτε στο παιδί ότι τελικά το μωρό δεν θα γεννηθεί, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει καμία φορά.

Δεν φταίει κανείς. Τα μικρά παιδιά νιώθουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου, είναι λοιπόν πιθανόν το παιδί σας να σας ρωτήσει αν φταίει αυτό που δεν θα γεννηθεί το μωρό. Ξεκαθαρίστε του ότι δεν έχει σχέση με εκείνο και ότι δεν φταίει κανείς.

Αποφύγετε τις περίεργες φράσεις. Όταν μιλάμε σε ένα παιδί για τον θάνατο, πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο κυριολεκτικές εκφράσεις. Αν πείτε ότι το μωρό κοιμήθηκε και δεν θα ξυπνήσει ποτέ ή ότι χάσατε το μωρό, είναι πιθανόν να αγχώσετε το παιδί και να νομίζει ότι μπορεί να χάσετε και το ίδιο ή ότι μπορεί να κοιμηθεί και να μην ξυπνήσει ποτέ.

Δείξτε τη λύπη σας. Μην κρύβετε τα συναισθήματα σας και μην προσποιήστε ότι όλα είναι καλά. Εξηγήστε στο παιδί με ειλικρίνεια ότι για κάποιο διάστημα θα είστε λυπημένη, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αγάπη που νιώθετε για εκείνο.

Απαντήστε σε κάθε τους ερώτηση. Μπορεί το παιδί σας να έχει πολλές απορίες ή να σας ρωτά ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα. Κάντε υπομονή και μιλήστε του ειλικρινά, όσε φορές και αν χρειαστεί.

Να θυμάστε ότι αν το παιδί δεν γνώριζε για την εγκυμοσύνη ή είναι πολύ μικρό, είναι καλύτερα να μην του πείτε τίποτα. Απλά φροντίστε να του δείχνετε συνέχεια την αγάπη σας.