Ο σύντροφός σας δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα όταν του ανακοινώσατε ότι έχετε ένα παιδί, κάτι που σας έκανε να τον εκτιμήσετε περισσότερο. Τώρα που σκέφτεστε να ζήσετε μαζί όμως αναρωτιέστε πώς θα κάνετε το παιδί σας να τον αποδεχτεί.

Η επιτυχία αυτού του καινούργιου οικογενειακού σχήματος εξαρτάται από το πόσο θέλετε να ζήσετε με αυτό τον άνδρα και από το πόσο θέλει εκείνος να ζήσει μαζί σας παρά το γεγονός ότι έχετε ένα παιδί. Εκτός από την αγάπη, τη θέληση και το σεβασμό που θα πρέπει να υπάρχουν και από τις δύο πλευρές θα χρειαστεί και χρόνος.

Τι πρέπει να κάνετε

Μην παρουσιάσετε από την αρχή στο παιδί σας το σύντροφό σας ως πατριό. Αρχικά παρουσιάστε τον ως έναν φίλο σας, ο οποίος έρχεται σπίτι σας να φάει και να περάσετε ευχάριστες στιγμές. Έτσι θα δώσετε το χρόνο στο παιδί σας να τον γνωρίσει και να τον συνηθίσει αλλά και στο σύντροφό σας την ευκαιρία να δει τι αλλαγές θα υπάρξουν στη ζωή του στην περίπτωση που αποφασίσετε να μείνετε μαζί.

Περάστε χρόνο μαζί. Ζητήστε από το σύντροφό σας να πάτε όλοι μαζί στην παιδική χαρά, να έρθει σπίτι σας να φάτε, να παίξει με το παιδί σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωριστούν.

Στην αρχή ο σύντροφός σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοιμάται σπίτι σας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσει το παιδί σας μια καλή σχέση μαζί του.

Όταν περάσει ένα χρονικό διάστημα και νιώθετε πως το παιδί σας μπορεί να ακούσει την αλήθεια, πείτε του για παράδειγμα “είναι πολλά περισσότερα από φίλος μου, τον αγαπώ πολύ και με αγαπά κι εκείνος” και στη συνέχεια καθησυχάστε το ότι δεν πρόκειται αυτό να επηρεάσει τη δική σας σχέση λέγοντας “δε θα αλλάξει τίποτα. Δε θα σε αγαπάω λιγότερο”. Να θυμάστε πώς όσο πιο σίγουρη νιώθετε για αυτά που λέτε τόσο πιο όμορφα θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένη για τις δύσκολες νύχτες που θα περάσετε όταν ο σύντροφός σας θα έρθει να μείνει σπίτι σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως μέχρι τώρα ο σύντροφός σας και το παιδί σας ήταν φίλοι. Από εδώ και πέρα όμως το παιδί σας δεδομένου ότι νιώθει πως δεν είσαστε αποκλειστικά δική του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δηλώσει τη δυσαρέσκεια  του, όπως να κλαίει τη νύχτα και να ζητάει να κοιμηθείτε μαζί του. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να μη νιώθετε ενοχές και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε πως για να αγαπήσει το παιδί σας τον πατριό του θα πρέπει να νιώσει πως ο πατέρας του του το “επιτρέπει”. Είναι δύσκολο για έναν πατέρα να αποδεχτεί πως κάποιος άλλος βάζει το παιδί του για ύπνο ωστόσο εάν νοιάζεται πραγματικά για αυτό θα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο πατριός δε μπαίνει στο ρόλο του και ξέρει ποια είναι η θέση του. Με αυτόν τον τρόπο ο πατριός μπορεί να κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη του παιδιού.