Το φετινό καλοκαίρι δυστυχώς σημαδεύεται από αρκετά δυσάρεστα γεγονότα και τα παιδιά, ακόμα και τα πολύ μικρά, είναι πιθανόν να δουν τυχαία σκληρές εικόνες στην τηλεόραση ή να ακούσουν τους μεγάλους να συζητούν για βομβαρδισμούς, θανάτους και τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα. Σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση σας θα πρέπει να είναι άμεση και απόλυτα καθησυχαστική, αφού, σύμφωνα με το govastileto.gr, στο παιδικό μυαλό όλα αυτά τα γεγονότα είναι πολύ μπερδεμένα και προκαλούν φόβο και αγωνία. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε:

  • Μην βλέπετε ειδήσεις μαζί με το παιδί σας και αποφεύγετε να το εκθέτετε σε εικόνες καταστροφής.
  • Αν παρ’ όλα αυτά το παιδί ρωτήσει για κάτι που έτυχε να δει ή να ακούσει, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην παρασυρθείτε από τα δικά σας συναισθήματα για το γεγονός.
  • Αποφύγετε του χαρακτηρισμούς και τις πολιτικές τοποθετήσεις, που μάλλον περισσότερο θα το μπερδέψουν, παρά θα το καθησυχάσουν.
  • Εξηγήστε στο παιδί με λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία του και την νοητική του ανάπτυξη τι έχει συμβεί και ζητήστε του να σας πει πώς νιώθει εκείνο.
  • Πάρτε το αγκαλιά και τονίστε του πώς δεν χρειάζεται να φοβάται, πως είναι απόλυτα ασφαλές, πώς εσείς είστε δίπλα του και πως όλα αυτά συμβαίνουν πολύ μακριά.
Να θυμάστε ότι για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας εκείνο που έχει σημασία είναι να καταλάβουν και να νιώσουν ότι είναι ασφαλή και ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό ούτε στα ίδια, ούτε στους γονείς τους.