Η πρώτη χρονιά σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο είναι ένα τεράστιο ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού. Μερικά παιδιά ευτυχώς τρέχουν για να παίξουν, αλλά άλλα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το πόδι σας, ειδικά αν έχουν προηγηθεί αρκετές ημέρες, χωρίς το πρόγραμμα ρουτίνας, όπως – για παράδειγμα – τις ημέρες αυτές, που ακολουθούν τις διακοπές του Πάσχα…

Ωστόσο, σύμφωνα με το mother.gr, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει, ώστε να μπορεί να απολαύσει τη νέα του εμπειρία.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ ΤΑ

Για τα παιδιά, που υποφέρουν από το άγχος του αποχωρισμού, μπορεί να βοηθήσει να προχωρήσετε σιγά-σιγά στη νέα ρουτίνα. Δηλαδή, αν το παιδί σας δυσκολεύεται, δείτε αν μπορείτε να κανονίσετε με τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο ένα χαλαρό πρόγραμμα για αρχή.

Ξεκινήστε με μια ώρα για μια ημέρα ή δύο, ύστερα αφήστε το για δύο ώρες, και τελικά να ακολουθήσει το πλήρες πρόγραμμα.

Να θυμάστε ότι ακόμα και έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί να κάνει ένα «πισωγύρισμα», αν και λογικά, ύστερα, από ένα ή δύο μήνες με το νέο χρονοδιάγραμμα, το παιδί σας θα πρέπει να συνηθίσει τη νέα ρουτίνα του.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΝΕΕΣ ΦΙΛΙΕΣ

Το παιδί χρειάζεται κίνητρα για να κάνει κάτι. Σε αυτές τις ηλικίες το καλύτερο κίνητρο είναι το παιχνίδι. Μπορείτε, λοιπόν, να ενθαρρύνετε νέες φιλίες με άλλα παιδιά, συμμαθητές του. Πώς θα το κάνετε αυτό;

Δείτε την ώρα που πάτε το παιδί στο σχολείο με ποιους γονείς «ταιριάζουν τα χνώτα σας» ή ρωτήστε τη δασκάλα του με ποια παιδιά προτιμά να κάνει παρέα (που είναι και προτιμότερο). Ζητήστε να έρθετε σε επικοινωνία με αυτούς τους γονείς και κανονίστε μία κοινή δραστηριότητα.

Πολύ γρήγορα τα παιδιά σας θα γίνουν φίλοι και θα θέλουν να πηγαίνουν σχολείο για να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

ΚΟΙΝΗ ΑΦΙΞΗ

Είναι ένα… κόλπο, που πιάνει εννιά στις δέκα. Φροντίστε να φτάνετε στο σχολείο, την ώρα που φτάνουν και οι φίλοι του. Έτσι δεν θα μένει μόνο του σε ένα περιβάλλον, που δεν πολυσυμπαθεί.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ

Ακόμα και την ώρα, που θα σας κρατά από το πόδι, δεν θα σας αφήνει να φύγετε και θα σπαράζει στο κλάμα, εσείς θα πρέπει να φανείτε δυνατοί και να το αποχωριστείτε, χωρίς να του δώσετε να καταλάβει ότι μέσα σας πονάτε και ότι έχετε δεύτερες σκέψεις.