Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα μωρά που συλλαμβάνονται μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, μπορεί να γεννηθούν κάπως μικρότερα από ό,τι τα μωρά που η σύλληψή τους γίνεται με φυσικό τρόπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, έπειτα από μελέτη 1700 εγκύων, ότι τα παιδιά εκείνα που προέρχονταν από γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, ζύγιζαν κατά μέσο όρο 150 γραμμάρια λιγότερο κατά τη γέννησή τους, σε σύγκριση με τα παιδιά γυναικών χωρίς προβλήματα τεκνοποίησης.

Οι λόγοι, για τους οποίους γίνεται αυτό, δεν είναι απολύτως σαφείς. Παρ’όλα αυτά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη ενός μωρού, αφού τα φάρμακα, που ενδεχομένως έχει καταναλώσει η γυναίκα μέχρι να αποφασίσει να μείνει έγκυος με εξωσωματική ή άλλο τεχνητό τρόπο, να επηρεάζουν αυτή ακριβώς τη διαδικασία.

Αν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότερες κυήσεις με θεραπεία είναι πολλαπλές –δίδυμα, τρίδυμα-, οπότε και το βάρος των βρεφών μειώνεται εξαιτίας των αυξημένων διατροφικών αναγκών των πολλών μωρών, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει ακόμα και όταν το κυοφορούμενο βρέφος είναι ένα.

Παρ’όλα αυτά, οι θεραπείες γονιμότητας, σύμφωνα με το mother.gr,  δεν φαίνεται να αποτελούν κανενός είδους κίνδυνο για την υγεία των μωρών ή της εγκυμονούσας γυναίκας. Όσο για το μειωμένο βάρος, η διαφορά μάλλον είναι τόσο μικρή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ασήμαντη, καταλήγουν οι ειδικοί.