Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για μια μέλλουσα μαμά, γιατί βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και δίνει στο μωρό σας τα αμινοξέα που χρειάζεται. 


Συγκεκριμένα η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στη δύναμη και στη καλή υγεία της εγκύου, ενώ παράλληλα παρέχει στο έμβρυο τις κατάλληλες διατροφικές συνθήκες για να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης, ειδικά όσο περνούν οι εβδομάδες κύησης. Η πρόσληψη αυτή γίνεται πραγματικότητα μέσα από τροφές όπως το κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, οι οποίες μάλιστα είναι εύκολο να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας.

Μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή επιτρέπει στην έγκυο γυναίκα  να καλύψει με φυσικό τρόπο τις ανάγκες της  σε πρωτεΐνες (περίπου 60 g/ημέρα). Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως υπάρχουν δύο τύποι πρωτεϊνών. Οι ζωικές πρωτεΐνες, που υπάρχουν στο κρέας, στο ψάρι, στα αυγά, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά και οι φυτικές πρωτεΐνες, που προέρχονται από τα δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, κριθάρι) και τα όσπρια (σόγια, φακές, κουκιά, ξερά φασόλια). Οι φυτικές πρωτεΐνες ονομάζονται «ατελείς», γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες.

 Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε πρωτεΐνη «καλής ποιότητας», δηλαδή πρωτεΐνη που περιέχει μεγάλη ποσότητα όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Οι περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες είναι καλής ποιότητας  γι’ αυτό  και ο γυναικολόγος σας έχει συστήσει να καταναλώνετε ζωικές πρωτεΐνες κάθε μέρα.

Εάν είστε χορτοφάγος θα χρειαστεί να τρώτε ειδικούς συνδυασμούς φυτικών πρωτεϊνών για να λαμβάνετε τις απαραίτητες πρωτεΐνες κατά την εγκυμοσύνη, όπως είναι το ρύζι μαζί με φασόλια, ώστε να παίρνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ωστόσο, χρειάζεται έλεγχος της ποσότητας και των μερίδων που προσλαμβάνετε, όχι επειδή η περισσότερη πρωτεΐνη θα σας κάνει κακό, αλλά κυρίως λόγω της υψηλής θερμιδικής αξίας πολλών από τις πηγές της. Γι’ αυτό θα πρέπει να κατανείμετε σωστά μέσα στην ημέρα και μέσα στην εβδομάδα τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη και να ξεχωρίσετε ποια ώρα της ημέρα είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε. Για παράδειγμα, καλό είναι να τρώτε το πρωί τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως ένα τυρί πλούσιο σε λιπαρά) και να αποφεύγετε την ίδια μέρα να καταναλώνετε μερίδες κρέατος και το μεσημέρι και το βράδυ.Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μια άλλη μέρα που το βραδινό σας θα είναι ελαφρύτερο ή να το αντικαταστήσετε με φιλέτο κοτόπουλου που είναι πιο αγνό και μικρότερου θερμιδικού φορτίου.

Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, μπορείτε  να τρώτε  κάθε μέρα 100 με 150 g κρέας ή ψάρι ή 2 αυγά + 3 ή 4 μερίδες γαλακτοκομικά (ποτήρι γάλα, γιαούρτι, τυρί).

Φροντίστε να εξασφαλίσετε ποικιλία ζωικών πρωτεϊνών τρώγοντας τη μία μέρα ψάρι, την επόμενη μέρα κρέας, τη μεθεπόμενη αυγά.

Τέλος μη ξεχνάτε πως οι  ζωικές πρωτεΐνες και οι φυτικές πρωτεΐνες αλληλοσυμπληρώνονται. Στα γεύματα που δεν περιέχουν κρέας μπορείτε να βάλετε  στο μενού ένα πιάτο ρύζι και φακές ή ένα πιάτο κουσκούς και ρεβίθια.