Κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, ελπίζει ότι η κύηση της θα εξελιχθεί ομαλά και θα αποκτήσει ένα υγιές μωρό. Γενικά, στη διάρκεια της κύησης, η  γυναίκα είναι πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχει τον εαυτό της και το μωρό που μεγαλώνει μέσα της, να ξεκουράζεται όσον το δυνατό περισσότερο και να τρέφεται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Εάν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που σας ανησυχεί, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει στο αρχικό του στάδιο. Ο γυναικολόγος σας πιθανόν  να σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό που θα σας χορηγήσει αγωγή κατάλληλη για εγκύους και δεν θα κινδυνέψετε ούτε εσείς ούτε το μωράκι σας.

Διαβάστε τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Το κρυολόγημα        
Οι ιώσεις που κυκλοφορούν ή  το κρυολόγημα που ταλαιπωρεί όλους σχεδόν τους ανθρώπους κατά  τους χειμερινούς μήνες είναι μια από τις οθώνειες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια τη κύησης. Η ένδειξη υψηλού πυρετού μπορεί να πανικοβάλει την έγκυο γυναίκα. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως στην κύηση η λήψη παρακεταμόλης (το γνωστό Depon) ως αντιπυρετικό επιτρέπεται αρκεί να είναι σε μικρές δόσεις. Η ασπιρίνη καλύτερα ν’ αποφεύγεται. Επίσης, υπάρχουν αντιβιοτικά που η χρήση τους έχει αποδειχθεί ασφαλής στην κύηση, όπως η αμοξυκιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, καθώς και οι μακρολίδες. Ποιο αντιβιοτικό  όμως,θα πάρετε και πότε, μόνον ο γιατρός σας μπορεί να σας το συνταγογραφήσει, γιατί εκείνος ξέρει ποιο είναι πιο ασφαλές για εσάς και το έμβρυο που κυοφορείτε. Συζητήστε και την περίπτωση του εμβολισμού σας με το εμβόλιο της γρίπης για να αποφύγετε την ταλαιπωρία.

Τα μικρόβια
Οι μυκητιάσεις, κατά τη διάρκεια μιας κύησης, είναι συχνές, γιατί αλλάζει το περιβάλλον του κόλπου, δεν είναι όμως επικίνδυνες. Αν και προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως κνησμό, μπορεί να καταπολεμηθούν με μια τοπική αλοιφή, και στους δύο συντρόφους. Γενικά, στην κύηση αυξάνονται πολύ τα κολπικά υγρά, γεγονός που ανησυχεί τις γυναίκες. Αν όμως  έχει γίνει καλλιέργεια και δεν έχει βρεθεί κανένα παθογόνο μικρόβιο, πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.  

Τοξόπλασμα
Επίσης, ένα άλλο μικρόβιο είναι το τοξόπλασμα, το οποίο βρίσκεται στα κόπρανα της γάτας, σε όχι καλά πλυμένα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά (όπως το μαρούλι και το λάχανο στις σαλάτες) και στο μισοψημένο χοιρινό κρέας, γι’ αυτό οι  γυναίκες που είναι έγκυες και δεν έχουν αντισώματα για το τοξόπλασμα,  οφείλουν να αποφεύγουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, γιατί η νόσηση μπορεί να είναι καταστροφική για το έμβρυο.  Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηρείτε τους κανόνες  υγιεινής, εάν έχετε γάτα στο σπίτι σας και να πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά.  Βέβαια, στη διάρκεια μιας κύησης, μαζί με τις γενικές εξετάσεις, παρακολουθείται η αντισωματική κατάσταση της γυναίκας, για να διαπιστωθεί, αν συμβαίνει καμία αλλαγή των φυσιολογικών ορίων της  εγκύου γυναίκας και να υπάρξει η κατάλληλη αγωγή.

Η ερυθρά                                                                                           
O έλεγχος των αντισωμάτων για την ερυθρά είναι μια από τις εξετάσεις που κάνει η γυναίκα όταν μαθαίνει ότι είναι έγκυος κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Στην περίπτωση της ερυθράς, το 80% του πληθυσμού έχει αντισώματα (τα IgG είναι θετικά), γιατί έχει ανοσοποιηθεί ακόμα κι αν δεν έχει νοσήσει εμφανώς.Το υπόλοιπο 20%, που δεν έχει αντισώματα, μπορεί να εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο, αν το ανακαλύψει πριν από την κύηση, αλλά πρέπει να περάσουν περίπου έξι μήνες πριν προβεί σε μια εγκυμοσύνη. Αλλιώς πρέπει, κατά τη διάρκεια της κύησης, η γυναίκα που δεν έχει αντισώματα να προσέχει πολύ τις επαφές της, ιδίως με παιδιά, γιατί αν νοσήσει στη διάρκεια της κύησης, μπορεί να υπάρξει  διακοπή της κύησης. Γι’ αυτό, καλό είναι οι γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν έλεγχο για το αν έχουν αντισώματα για την ερυθρά, πριν μείνουν έγκυες.