Το ταξίδι με αεροπλάνο συχνά προκαλεί άγχος στις εγκυμονούσες, καθώς δεν γνωρίζουν πόσο ασφαλές είναι τόσο για τις ίδιες όσο και για το έμβρυο. Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε έγκυος για να απολαύσει το ταξίδι της με ασφάλεια;

Η ασφαλέστερη περίοδος για να προγραμματίσετε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, είναι μεταξύ 12 και 24 εβδομάδων . Κι αυτό γιατί πριν τις 12 εβδομάδες (στο 1ο τρίμηνο) οι συνηθισμένες ενοχλήσεις (ναυτία, έμετοι) είναι εντονότερες, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αποβολής, ωστόσο δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το ταξίδι με αεροπλάνο στο 1ο τρίμηνο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Μετά τις 24 εβδομάδες (3ο τρίμηνο) υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της πίεσης του αίματος καθώς και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού εξαιτίας συνθηκών στρες ή ασθένειας. Επίσης αυξημένος είναι και ο κίνδυνος θρομβώσεων των φλεβών των ποδιών, ειδικά σε πολύωρες πτήσεις. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να συζητήσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες με το γιατρό σας.
Ελέγξτε πριν το ταξίδι σας, την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας με την οποία ταξιδεύετε για την εγκυμοσύνη. Μετά τις 24 εβδομάδες ενδέχεται να σας ζητηθεί να προσκομίσετε από τον μαιευτήρα σας βεβαίωση πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Οι πολιτικές των εταιρειών διαφέρουν, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν επιτρέπεται να κάνετε μεγάλα αεροπορικά ταξίδια μετά τις 28 εβδομάδες, ή μετά τις 36 εβδομάδες αν πρόκειται για μικρά ταξίδια (κάτω από 4 ώρες). Οι γυναίκες που έχουν μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη ή μια γνωστή πάθηση που θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία επιπλοκών, δεν επιτρέπεται να πετούν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Στη διάρκεια της πτήσης σας θα πρέπει να φοράτε φαρδιά και άνετα ρούχα, σε μεγάλες πτήσεις να φοράτε ελαστικές κάλτσες, να κινήστε συνεχώς (γι΄αυτό προτιμήστε θέση στο διάδρομο), να πίνετε αρκετό εμφιαλωμένο νερό και να αποφεύγετε τα αλμυρά snacks του αεροπλάνου. Να βάζετε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από την κοιλιά σας.