Ύστερα από έρευνα με πειραματόζωα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρόχειρα φαγητά ασκούν τις ίδιες επιδράσεις στη χημεία του σώματος με το όπιο, την ηρωίνη και τη μορφίνη.

Οι επιστήμονες από την Αυστραλία, με επικεφαλής την δρα Μπέβερλι Μύλχαουσλερ, ερευνήτρια της μητρικής διατροφής στο πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, εξέτασαν τα νεογνά δύο ομάδων αρουραίων.

Η μία ομάδα των τρωκτικών τρεφόταν φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ η άλλη με πρόχειρα φαγητά του ανθρώπου. Μετά τον απογαλακτισμό των νεογνών, οι ερευνητές άρχισαν να τους χορηγούν καθημερινά έναν αναστολέα των υποδοχέων των οπιοειδών ουσιών.

Ο αναστολέας των υποδοχέων των οπιοειδών ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικός στα τρωκτικά που είχαν υπερεκτεθεί σε πρόχειρα φαγητά εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους. Τα τρωκτικά αυτά περιόρισαν την κατανάλωση τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, εμφανώς λιγότερο απ’ ό,τι τα άλλα, που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοια τρόφιμα κατά την ενδομήτριο ζωή και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή τους.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι το μονοπάτι των οπιοειδών στον εγκέφαλο της πρώτης ομάδας των νεαρών τρωκτικών είχε αλλοιωθεί εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους. «Το εύρημα αυτό ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να τρέφονται πιο υγιεινά κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού, για να προστατεύσουν τα μωρά τους», δήλωσε η δρ Μύλχαουσλερ.