Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται αυτούς τους εννέα μήνες. Από τις πιο γνωστές μεθόδους είναι η ρεφλεξολογία.

Η ρεφλεξολογία είναι μια φυσική, ακίνδυνη, ολιστική μέθοδος, που συμβάλλει στη διατήρηση της γενικής υγείας του οργανισμού και ενεργοποιεί την ικανότητα του να αυτοθεραπεύεται.

Ειδικότερα, οι ρεφλεξολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, στις παλάμες και στα αυτιά, τα οποία συνδέονται ή αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές και όργανα του σώματος. Ασκώντας ειδική πίεση στα σημεία αυτά ή κάνοντας μασάζ, επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση, η χαλάρωση και η εξισορρόπηση του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ρεφλεξολογία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη για την έγκυο.

Αν και το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες πιέσεις στα αντανακλαστικά σημεία, ο ρεφλεξολόγος μπορεί να κάνει περισσότερο απαλό μασάζ στις ωμοπλάτες, τα μπράτσα και τα πόδια, με σκοπό την ανακούφιση και την χαλάρωση της εγκύου.

Στο δεύτερο τρίμηνο, η ρεφλεξολογία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι πόνοι στη μέση και τα πρησμένα πόδια εξαιτίας της αύξησης του σωματικού βάρους, η πρωινή ναυτία και το άγχος. Τέλος, στο τρίτο τρίμηνο βοηθά στη χαλάρωση της εγκύου και την καλύτερη προετοιμασία του οργανισμού για τον τοκετό.

Η ρεφλεξολογία σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική και καλό θα είναι, αν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιες συνεδρίες, να έχετε την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί, ειδικά αν έχετε επιβαρημένο ιστορικό υγείας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η ρεφλεξολογία συμβάλλει θετικά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς μπορεί να διευκολύνει τη ροή του γάλακτος.