Η παρέα με τους τετράποδους φίλους σας μπορεί να συμβαδίσει σε πλήρη αρμονία και ασφάλεια με την εγκυμοσύνη σας! Μην ανησυχείτε, λοιπόν. Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και διαβάστε πως μπορείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο, το κεφάλι σας ήσυχο και… την αγκαλιά σας γεμάτη με τον αγαπημένο χνουδωτό φιλαράκι σας. 


Αν έχετε σκύλο…

Το πρώτο σας μέλημα είναι να έχει κάνει όλα του τα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένων των επαναληπτικών) και να έχει αποπαρασιτωθεί εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτά τα δύο πράγματα βέβαια, θα τα κάνατε ούτως ή άλλως προκειμένου το ζωάκι σας να χαίρει άκρας υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σκύλοι δείχνουν να είναι πιο ευαίσθητοι με τις έγκυες και συνήθως, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί. Τώρα, σε περίπτωση που έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, θα πρέπει απλά να προσέχετε μη σας χτυπήσει κατά λάθος στην κοιλίτσα σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα σκυλιά αρχίζουν να χοροπηδάνε επάνω μας από τη χαρά τους. Αν δεν έχει μάθει, λοιπόν, να… χαίρεται με έναν πιο ήσυχο τρόπο, τότε, μάλλον έφτασε η στιγμή να του το δείξετε. Στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένας εκπαιδευτής σκύλων ο οποίος, φυσικά, θα πρέπει να έχει πολλή υπομονή και καθόλου βίαιους τρόπους εκπαίδευσης. Αφού κάνετε όλα αυτά, μπορείτε άνετα να χαρείτε τη συντροφιά του, αλλά και να γυμνάζεστε μαζί του βγάζοντάς τον για βόλτα – κατά προτίμηση μαζί με τον σύζυγό σας ή κάποιο άλλο δικό σας πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να χειριστεί τυχόν απρόοπτες καταστάσεις π.χ. μια… μοιραία συνάντηση με άλλους σκύλους κ.λπ. 


Με τη γάτα, τι γίνεται; 

Αχ οι κακόμοιρες οι γάτες τι έχουν ακούσει… Πόσες και πόσες έχουν καταλήξει εκτός σπιτιού εξαιτίας του τοξοπλάσματος το οποίο όμως μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους άλλους τρόπους που δεν έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο ζώο (π.χ. όχι καλά πλυμένα λαχανικά και όχι καλοψημένο κρέας). Όσον αφορά τη γατούλα σας λοιπόν, καλό θα ήταν όσο είστε έγκυος να την έχετε λίγο πιο περιορισμένη ούτως ώστε να μην έρθει σε επαφή με κάποιο μολυσμένο ζώο. Επίσης, θα πρέπει να την ταΐζετε ξηρά τροφή και ποτέ να μη της δίνετε ωμό κρέας (φαντάζομαι βέβαια πως αυτό δεν το κάνετε ούτως ή άλλως!). Επιπλέον, καλό θα ήταν το διάστημα της εγκυμοσύνης σας να αναλάβει κάποιος άλλος την καθαριότητα της τουαλέτας της και αν χρειαστεί να το κάνετε εσείς, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φοράτε γάντια.  

Μήπως έχετε κουνελάκι; 

Τότε, δεν έχει επίσης κανέναν λόγο να φοβάστε. Το συγκεκριμένο ζώο σπάνια μπορεί να μεταδώσει κάποια ασθένεια στον άνθρωπο. Και εδώ όμως, χρειάζεται να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής και φροντίδας. Π.χ. αν το κουνέλι συμβιώνει με ένα άλλο ζώο (σκύλο ή γάτα) θα πρέπει να έχετε το νου σας μην κολλήσει ψύλλους από αυτά. Θα πρέπει να φροντίσετε λοιπόν το κουνελάκι σας να είναι αποπαρασιτωμένο (προσοχή, για την αποπαρασίτωση του κουνελιού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά σκευάσματα κατάλληλα για κουνέλια, όχι αυτά που χρησιμοποιείται για τον σκύλο ή τη γάτα σας) και κάθε φορά που το παίρνετε αγκαλιά ή το χαϊδεύετε, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας. Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς, αλλά βασικούς κανόνες, δεν έχετε να φοβάστε απολύτως τίποτα – ούτε εσείς, αλλά ούτε και τα ζωάκια σας!

Extra Tip: Για οποιαδήποτε απορία έχετε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ή στον γιατρό του ζώου! Εκείνοι θα μπορέσουν να σας καθησυχάσουν και να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία. 

Πηγή: baby.gr