Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η πρόσληψη των επιθυμητών ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών. Ποια είναι όμως η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κάθε ουσίας και σε ποιες τροφές μπορούμε να τη βρούμε;

Το συνολικό ενεργειακό κόστος για μία υγιή έγκυο που ακολουθεί ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο υπολογίζεται περίπου στις 80.000 kcal μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης! Το έμβρυο χρησιμοποιεί τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά κυρίως από τη τροφή που προσλαμβάνει η μητέρα, αλλά και από τις αποθήκες της. Οι επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται για την εγκυμοσύνη αντιστοιχούν, στη διατροφή της μητέρας, σε περίπου 250 θερμίδες παραπάνω ανά την ημέρα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο.

Πρωτεΐνη: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 60g, έναντι 46g της φυσιολογικής γυναίκας. Τροφές που καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το φυλλικό οξύ: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 600mg. Επίσης, στις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, συστήνεται η λήψη 400mg/ημ φυλλικού οξέος τουλάχιστον 1 μήνα πριν τη σύλληψη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι) και τα φρέσκα φρούτα.

Βιταμίνη Β12: Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β12  είναι το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά και το γάλα.

Βιταμίνη Β6: Tο κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το γάλα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η μπανάνα και το αβοκάντο είναι κατάλληλες διατροφικές πηγές βιταμίνης Β6.

Βιταμίνη C: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 85 mg. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, το μπρόκολο, η πράσινη πιπεριά, η παπάγια, οι φράουλες και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Βιταμίνη Β1: Οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Β1 είναι τα δημητριακά, το κρέας, τα νεφρά, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα λαχανικά.

Βιταμίνη Β2: Προτιμήστε το μοσχαρίσιο συκώτι, το κρέας, τα μανιτάρια, το γάλα και τα στρείδια, εάν θέλετε να πάρετε βιταμίνη B2.

Βιταμίνη Β6:
 Η βιταμίνη Β6 είναι διαδεδομένη σε όλα τα τρόφιμα, ιδίως στον κρόκο του αυγού, στο συκώτι, τα νεφρά και τη μαγιά μπύρας.

Βιταμίνη E: Προτιμήστε τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και το αυγό για την πρόσληψη της βιταμίνης Ε.

Σίδηρος:  Καλές διατροφικές πηγές  σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, το αυγό, τα ψάρια, οι φακές, το σπανάκι, η μελάσα και κάποια όσπρια.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, συγκεκριμένα για υγιή οστά και δόντια, για το νευρικό σύστημα, την καρδιά (για να αναπτύσσεται σωστά ο καρδιακός ρυθμός), τους μύες και την ικανότητα του αίματος να πήζει. Τα γαλακτοκομικά καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού της εγκυμονούσας γυναίκας σε ασβέστιο

Μαγνήσιο:
 Καλές διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι ο μπακαλιάρος, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η σόγια και το γάλα.

Ιώδιο: Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά, συχνά το ψωμί και τα προϊόντα αρτοποιΐας που παρασκευάζονται με ιωδιούχο αλάτι. Επίσης τα τυριά, τα αλλαντικά και τα προϊόντα κρέατος περιέχουν ιωδιούχο αλάτι.

Φθόριο, Σελήνιο, Μαγγάνιο, Χρώμιο: Οι ανάγκες σε σελήνιο κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται κατά 26%. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προσφέρει εύκολα, τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος, τις αναγκαίες ποσότητες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.