Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανάμεσα σε αυτά που θα πρέπει να απασχολούν μια έγκυο είναι και η υγεία των δοντιών της. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, σύμφωνα με έρευνες οι έγκυες, που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, έχουν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή ελλιποβαρή βρέφη.

Τα κυριότερα οδοντικά προβλήματα, που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Για την τερηδόνα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι εμετοί που ταλαιπωρούν τις εγκύους ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Με τους εμετούς αυξάνεται η έκθεση των δοντιών στα οξέα του στομάχου, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στην αύξηση της τερηδόνας.


Η ουλίτιδα, η οποία εμφανίζεται επίσης από το πρώτο τρίμηνο, οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές και ειδικότερα στα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης.
Τα κύρια συμπτώματα της είναι τα ερεθισμένα και πρησμένα ούλα, τα οποία αιμορραγούν κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια. Αν η έγκυος δεν φροντίσει την στοματική της υγιεινή, τότε η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια του δοντιού.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα παραπάνω προβλήματα, είναι απαραίτητη η σωστή πρόληψη:

·    Βούρτσισμα των δοντιών με μαλακή οδοντόβουρτσα, τουλάχιστον πρωί – βράδυ.

·    Καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.

·    Σε περίπτωση εμετού φροντίστε να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό και μην βουρτσίζετε αμέσως τα δόντια σας.

·    Συνεργασία οδοντιάτρου και γυναικολόγου σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια θεραπεία.


Η καλύτερη περίοδος, κατά την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο άνετα οδοντιατρικές θεραπείες, είναι από τον 4ο έως τον 6ο μήνα της κύησης. Απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως σφραγίσματα και καθαρισμοί, μπορούν να γίνουν με χρήση τοπικής αναισθησίας σε μικρές δόσεις χωρίς πρόβλημα. Δεν επιτρέπεται η λεύκανση, ενώ και η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών θα πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητη και οπωσδήποτε μετά το πρώτο τρίμηνο.