Στην εγκυμοσύνη η αίσθηση της ευθύνης ως μέλλουσα μαμά νιώθετε να μεγαλώνει και σας κάνει να φροντίζετε όλο και περισσότερο τη διατροφή σας και να ενημερώνεστε διαρκώς για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις τροφές που επιτρέπονται και αυτές που 
απαγορεύονται για αυτό το διάστημα. 
Εάν πριν από την εγκυμοσύνη καταναλώνατε γλυκαντικές ουσίες είναι εύλογο να αναρωτιέστε, εάν μπορείτε και τώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να συνεχίσετε να τις χρησιμοποιείτε είτε απευθείας στα ροφήματά σας είτε να επιλέγετε τροφές που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Οι πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες είναι η  ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η  στέβια. Ωστόσο, εάν πάσχετε από φαινυλκετονουρία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.

Όσον αφορά την κατανάλωση της ασπαρτάμης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι έρευνες δείχνουν την ασφαλή κατανάλωσή της. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0-40mg/kg ΣΒ/ημέρα. 


Στις παλαιότερες γλυκαντικές ουσίες ανήκει η σακχαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, όμως τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκύους είναι περιορισμένα. Ανήκει και αυτή στις γλυκαντικές ουσίες που διαπερνούν το πλακούντα, ενώ έχει επίσης ανεβρεθεί στο μητρικό γάλα.

Η πιο πρόσφατη ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό μέσο είναι η στέβια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τη στέβια ασφαλή για την κατανάλωση από εγκύους. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης ούτε την υγεία του εμβρύου.