Η στιγμή της επιστροφής από το μαιευτήριο στο σπίτι μαζί με το μωρό σας είναι μια στιγμή που
 δε θα τη ξεχάσετε ποτέ. Η ευτυχία και η συγκίνησή σας ίσως να μην μπορούν να συγκριθούν με καμιά άλλη χαρά, που έχετε ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι στιγμές αυτές όμως συνοδεύονται και με πολύ αγωνία και άγχος για το πως θα ανταποκριθείτε στις ανάγκες του νεογέννητου μωρούς σας.

Ίσως πιστεύετε πως αυτό που χρειάζεται ένα νεογέννητο είναι η σωστή διατροφή και η τακτική καθαριότητα, όμως οι τελευταίες έρευνες έρχονται να μας αποδείξουν πως το νεογέννητο μωράκι  χρειάζεται πολλά περισσότερα. Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως η υγιής ανάπτυξη ενός μωρού βασίζεται στην κάλυψη περισσότερων αναγκών από αυτές που εμείς θεωρούμε ως βασικές. Οι βιολογικές  ανάγκες  ενός νεογέννητου μωρού είναι εξίσου σημαντικές με τις συναισθηματικές, γι’ αυτό και επηρεάζουν με την ίδια ισχύ όλους τους τομείς της ανάπτυξής του. Χαλαρώστε λοιπόν, και απολαύστε τις πρώτες στιγμές που θα ταΐσετε το μωρό σας στο σπίτι σας, θα το κοιμήσετε στην αγκαλιά σας και θα του δείξετε το δωμάτιο του.  

Δείτε τι  χρειάζεται το μωράκι σας πραγματικά και απολαύστε τρυφερές και ανεπανάληπτες οικογενειακές στιγμές

Ταΐστε το μωράκι σας  
Ήδη έχετε ξεκινήσει το θηλασμό από το μαιευτήριο. Το μωράκι σας θα θέλει να πίνει γάλα αλλά ίσως  τις περισσότερες φορές να θέλει να βρίσκεται στο στήθος σας,προκειμένου να έχει επαφή μαζί σας και να αισθάνεται ασφάλεια. Στο θηλασμό δεν υπάρχει ωράριο.Τους 2-3 πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό σας πρέπει να τρώει κάθε 3 ώρες και ακόμη και εάν κοιμάται, πρέπει να το ξυπνάτε. Εάν έχετε κάποια προβλήματα με το θηλασμό, μην απογοητεύεστε και προσπαθήστε να είστε χαλαρή, γιατί το άγχος σας μεταδίδεται στο μωρό και αυτό δεν είναι καθόλου καλό.

Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας
Το μωράκι σας έχει ανάγκη από αγκαλιές. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του και πηγαίνετε κοντά του,  όταν σας χρειάζεται. Η συχνή επαφή μαζί του βοηθά το νεογέννητο μωρό σας να μαθαίνει να σας εμπιστεύεται. Παρατηρώντας το μωρό σας με τον καιρό θα αποκωδικοποιήσετε συμπεριφορές του και έτσι θα είστε σε θέση να γνωρίζετε για το τι του αρέσει και τι όχι.

Μην σταματάτε να του μιλάτε
Μιλήστε του συνέχεια και αφήστε το να ακούει τη φωνή σας όσο περισσότερο γίνεται. Τραγουδήστε, μιλήστε ή διαβάστε δυνατά τη λίστα με τα ψώνια σας. Η φωνή σας για το νεογέννητο μωρό σας που την έχει συνηθίσει να την ακούει κατά την εμβρυική του ζωή το ηρεμεί, του παρέχει ασφάλεια και έτσι δημιουργείται ανάμεσα σε αυτό και σε εσάς ένα δυνατό συναισθηματικό και ψυχικό δέσιμο.

Δώστε του έναν ασφαλή παράδεισο
Ένα μωρό που νιώθει αγάπη και ασφάλεια, θα μπορεί να μάθει πιο εύκολα για τον κόσμο γύρω του και θα σας ανταμείψει με τις εκδηλώσεις αγάπης του σε εσάς. Τα μωρά είναι ευτυχισμένα με λίγα πράγματα. Για τα νεογέννητα μωρά παράδεισος είναι μια ήρεμη φωνή, ένα απαλό χάδι, ένα τάϊσμα, ένας ήχος κουδουνίστρας, ένα γλυκό νανούρισμα και μια ζεστή αγκαλιά.

Φτιάξτε τη ρουτίνα μαζί με το μωρό σας και χαλαρώστε μαζί του
Η σταθερότητα στο πρόγραμμα βοηθά το μωρό σας να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο γύρω του και τα πρόσωπα που συνθέτουν την οικογένεια του. Σε ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον το μωρό σας δεν ανησυχεί για την ικανοποίηση των αναγκών του με αποτέλεσμα να περνά περισσότερο χρόνο διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Έχετε ακούσει ότι το ευτυχισμένο μωρό είναι αυτό που έχει χαρούμενη μαμά. Μπορεί η φροντίδα του μωρό σας να μη σας αφήνει καθόλου χρόνο για εσάς τις ίδιες αλλά το μωρό σας θέλει να νιώθετε εσείς καλά. Το μωρό απορροφά όλα τα συναισθήματά σας, οπότε θέλει η μαμά του να νιώθει καλά και να είναι ήρεμη. Είναι αναγκαίο να βρείτε λίγο χρόνο για να φροντίσετε και τον εαυτό σας και για αυτό το λόγο μη ντρέπεστε να δεχτείτε βοήθεια προκειμένου να ξεκουραστείτε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας.