Μεγάλη μερίδα παιδιών είναι δραστήρια και δεν κάθονται σε ησυχία. Υπάρχουν όμως κι άλλα που δεν είναι καθόλου ζωηρά, δημιουργώντας προβληματισμό στους γονείς τους. Άραγε τι μπορεί να γίνει αν το παιδί σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία;

  • Είναι αλλιώς να έχετε ένα ζωηρό παιδί, το οποίο μπορεί απλά να διανύει πιο χαλαρή περίοδο και διαφορετικό να είναι γενικά λιγότερο δραστήριο συγκριτικά με άλλα παιδάκια. Η κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

  • Αν ανήκει στην πρώτη κατηγορία, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως το απασχολεί κάτι και είναι κακοδιάθετο, γι’αυτό και έχει ρίξει τους ρυθμούς του. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δείξετε ενδιαφέρον για να μοιραστεί μαζί σας τυχόν προβληματισμούς του και να το βοηθήσετε να ξαναβρεί τον εαυτό του.

  • Αν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, μην κάνετε το λάθος να το κατακρίνετε και γενικά να μην κρατήσετε αρνητική στάση επειδή θα προτιμούσατε να είναι πιο ζωηρό. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και οφείλετε να σεβαστείτε το γεγονός ότι το δικό σας είναι έτσι. 

  • Από εκεί και πέρα όμως θα μπορούσατε να προτείνετε στο παιδί να πάτε κάπου που του αρέσει και του έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί, όπως για παράδειγμα στην παιδική χαρά. Και μόνο που θα σηκωθεί από τον καναπέ και θα βρεθεί στο πάρκο, δεδομένα θα δραστηριοποιηθεί, παίζοντας με άλλα παιδάκια.

  • Προτείνετε στο παιδί να πάτε επίσκεψη στο σπίτι του καλύτερού του φίλου ή να έρθει εκείνο στο δικό σας. Ιδιαίτερα αν διανύει περίοδο που είναι υποτονικό λόγω κακής διάθεσης, δείτε μήπως μπορούν αυτές οι ανταλλαγές επισκέψεων να γίνουν λίγο πιο συχνά από ότι συνήθως.

  • Τέλος, καλό θα ήταν να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες που το κινητοποιούν δημιουργικά και παράλληλα κοινωνικοποιείται. Φυσικά δε θα το εγγράψετε κάπου ερήμην, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του και μόνο σε δραστηριότητες της αρεσκείας του.

Πηγή: mother.gr