Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι από ό, τι οι ίδιοι. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 6 συμβουλές από τους ακαδημαϊκούς του Harvard για το πώς να αναθρέψετε το παιδί σας ώστε να γίνει ευγενικός, υπεύθυνος και συμπονετικός.

1. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να ελέγχει τα συναισθήματά του

Ο θυμός, η θλίψη, η απογοήτευση όπως μπορούν να μας επηρεάσουν ως ενήλικες, έτσι μπορούν να επηρεάσουν και τα παιδιά μας. Αρκεί να τους διδάξουμε τρόπους για το πώς να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά συναισθήματα και πώς να μην σπαταλούν πάρα πολύ ενέργεια πάνω τους.

Όταν το παιδί σας είναι σε μια ήρεμη διάθεση, μπορείτε να του διδάξετε το ακόλουθο τέχνασμα: πρώτον αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας, στη συνέχεια από το στόμα σας και μετρήστε έως το πέντε. Αν δείτε λοιπόν ότι το παιδί σας είναι σε διαδικασία επεξεργασίας για κάτι, υπενθυμίστε του τα τρία παραπάνω βήματα και γιατί όχι εκτελέστε τα μαζί του.

2. Συζητήστε μαζί τους για την ανάληψη ευθυνών των πράξεών τους

Η μαμά και ο μπαμπάς είναι ρόλοι – μοντέλα για τα παιδιά που προσπαθούν να τους μιμηθούν και να είναι παρόμοιοι μαζί τους. Για αυτό μη ξεχνάτε να τους μιλάτε για την ηθική και τη σημασία του να βοηθάει ο ένας τον άλλον αλλά και της φροντίδας για τον κόσμο γύρω μας. Εξηγήστε τους τι σημασία του «αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου». Και το πιο σημαντικό από όλα – μην ξεχνάτε να συμπεριφέρεστε σύμφωνα με όσα τους λέτε αλλά και να τα ενθαρρύνετε να κάνουν καλά πράγματα.

3. Διδάξτε το παιδί σας να είναι συμπονετικό και να βοηθάει τους αδύναμους
Είναι πολύ σημαντικό ότι το παιδί σας έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί συμπόνια, όχι μόνο για τους αγαπημένους και τους φίλους του, αλλά και για όποιον χρειάζεται βοήθεια. Ζητήστε του να φανταστεί πώς θα ένιωθε αν ήταν το νέο παιδί στην τάξη αλλά μιλήστε του και για πιο καθολικά προβλήματα, όπως τι θα μπορούσε να κάνει για τα παιδιά που δεν έχουν τίποτα να φάνε ή τι γίνεται με εκείνους που δεν έχουν ένα σπίτι να μείνουν; Ένας γονέας μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει το παιδί του να αναπτύξει την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης.

4. Εκπαίδευσε το παιδί σου να αισθάνεται ευγνώμων

Είναι πολύ σημαντικό του να μάθουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν ότι πρέπει ν α είμαστε ευγνώμονες για κάτι ή σε κάποιον. Ξεκινήστε με απλά πράγματα. Για παράδειγμα, ζητήστε του να αγκαλιάσει και να ευχαριστήσει τη γιαγιά του για τις νόστιμες λιχουδιές που του έκανε. Υπενθυμίστε του να λέει πάντα «ευχαριστώ», όποτε αυτό είναι απαραίτητο βέβαια, ακόμα και σε εσάς και στο σύντροφό σας για όλα όσα κάνετε για αυτόν. Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν διστάζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από εκείνους που δεν το κάνουν.

5. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο μαζί

Αν όλη η επικοινωνία που έχετε με το παιδί σας έχει περιοριστεί στο να μιλάτε για πειθαρχία, τότε είναι σίγουρο ότι δε θα έχετε θετικά αποτελέσματα. Προσπαθήστε να οικοδομήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας. Συνομιλήστε μαζί του, περάστε χρόνο μαζί, πηγαίνετε ένα ταξίδι κάπου, και, φυσικά, ποτέ δεν ξεχνάμε να δείχνουμε πόσο πολύ τα αγαπάμε. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να γίνει ένα ευγενικό, ειλικρινή άτομο που θα καταλάβει τι είναι η αγάπη και ο σεβασμός καθώς επίσης θα μπορεί να μοιραστεί αυτά τα συναισθήματα με τους άλλους γύρω του.

6. Διδάξτε τους τη συνεισφορά της οικογένειας και τις αξίες της

Η πλειοψηφία των γονιών – για κάποιο λόγο – θεωρούν ως παιδικές επιτυχίες , αυτές από το σχολείο ή τις αθλητικές δραστηριότητες . Γιατί όμως δεν έχουν την ίδια στάση απέναντι σε θέματα ηθικής συμπεριφοράς; Είναι πολύ σημαντικό να ορίσετε ξεκάθαρα τις οικογενειακές σας αξίες και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τις ακολουθεί τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Παραδείγματός χάριν: Συμπεριφέρεται με σεβασμό ή όχι; Τηρεί τις υποσχέσεις του; Πώς συμπεριφέρεται απέναντι στους συμμαθητές του ή ακόμα και σε αυτούς που τον εκνευρίζουν; Για όλα τα προαναφερθέντα, μη ξεχνάτε από ποιον παίρνουν παράδειγμα τα παιδιά!