Η αύξηση του σακχάρου στην εγκυμοσύνη, είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Ο διαβήτης της κύησης (gestational diabetes) είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν την πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης (της ορμόνης που βοηθάει τα κύτταρα του σώματος να πάρουν τη γλυκόζη από το αίμα και να την χρησιμοποιήσουν για ενέργεια, ως «καύσιμο στο σώμα) με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα.

Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός. Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης αλλά μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη συνήθως έχουν κάποιος συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου να εμφανίσουν διαβήτη  κύησης. Πιο συγκεκριμένα:

–   έχουν ηλικία άνω των 25 και οι πιθανότητες αυξάνονται, όταν είναι  άνω των 35 χρόνων
– είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες προ κύησης. Η παχυσαρκία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 4πλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης,προσλαμβάνουν πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της κύησηςέχουν ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση.
–  έχουν ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών
–  έχουν ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου 
–  έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
–  έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης

 Ο διαβήτης κύησης δε συνοδεύεται απαραιτήτως από κάποιο σύμπτωμα για αυτόν το λόγο όλες οι έγκυες γυναίκες ελέγχουν το σάκχαρό τους, μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Το τεστ με το οποίο γίνεται η διάγνωση λέγεται «καμπύλη σακχάρου» (δοκιμασία γλυκόζης), γιατί αφορά την μέτρηση του σακχάρου πριν και μετά την πόση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Συνήθως χορηγούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης και η μέτρηση γίνεται πριν τη χορήγηση, σε μία και σε δύο ώρες μετά. Αν το σάκχαρο ανέβει αρκετά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα, συχνοουρία, μεγάλη κόπωση, αλλαγή στην όραση, συχνές ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες.

Εξαίρεση ως προς τη συχνότητα του ελέγχου αποτελούν οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, ή είχαν διαβήτη της κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη. Οι γυναίκες αυτές κάνουν την εξέταση της καμπύλης σακχάρου από το δεύτερο μήνα κύησης.

Οι λόγοι που γίνονται οι μετρήσεις και παρακολουθούνται οι τιμές του σακχάρου στις έγκυες γυναίκες είναι επειδή το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να επηρεάσει και τη μητέρα αλλά και το μωρό.
Το αυξημένο σάκχαρο έχει επιπτώσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί

– Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχει αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές (προεκλαμψία) στην έγκυο γυναίκα.
– Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του βάρους του μωρού. Η γλυκόζη περνά ελεύθερα τον πλακούντα αλλά όχι η ινσουλίνη της μητέρας. Έτσι το έμβρυο αναγκάζεται να αυξήσει την δική του παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη βάρους και εναπόθεση λίπους στο έμβρυο η οποία, αν υπερβεί κάποια όρια χαρακτηρίζεται ως έμβρυο μεγάλο για την ηλικία κύησης.Τα επίπεδα σακχάρου της μητέρας έχουν άμεση συσχέτιση με το βάρος του νεογνού.
– Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού γι’ αυτό και συχνά γίνεται επιλεκτική καισαρική τομή. 
– Η μητέρα δεν έχει επιλογή να γεννήσει το παιδί της με φυσιολογικό τοκετό και ο γυναικολόγος προβαίνει σε καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού. 
– Η έγκυος γυναίκα αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
-Το νεογέννητο μπορεί να εμφανίσει υψηλό ίκτερο, να έχει αναπνευστική δυσκολία και χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου, αν  ο διαβήτης είναι ανεξέλεγκτος.

Επειδή ο διαβήτης σακχάρου αποτελεί πρόβλημα τόσο για την έγκυο και μέλλουσα μαμά όσο και για το μωράκι καλό θα ήταν οι γυναίκες που έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη της κύησης πρέπει να τον αντιμετωπίσουν.

Ακολουθήσετε μια διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων. Μπορείτε να δείτε ένα ενδοκρινολόγο για να σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες.

Κάνετε κάποια μορφή άσκησης καθημερινά, ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ελάττωση των επίπεδων του σακχάρου. Η άσκηση βοηθάει να ελαττωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, να βελτιωθεί η υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα και να αποφύγουμε την υπερβολική αύξηση του βάρους. Άσκηση όπως περπάτημα μετά τα γεύματα βοηθάει ιδιαίτερα στην ελάττωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας τι είδη ασκήσεων μπορείτε να κάνετε και με τί ένταση.

Ελέγχετε το σάκχαρο σας 4 φορές την ημέρα, κάθε πρωί και μια ώρα μετά από κάθε γεύμα. Πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις τιμές αυτές για να μπορείτε να τις δείχνετε στον ιατρό σας.