Τα μωρά που γεννιούνται το χειμώνα αρχίζουν νωρίτερα να μπουσουλάνε συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται το καλοκαίρι, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές, τα μωρά εκείνα που γεννιούνται χειμώνα έως άνοιξη αρχίζουν να μπουσουλάνε σχεδόν πέντε εβδομάδες νωρίτερα συγκριτικά με τα μωρά που έχουν γενέθλια το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.   

Πιθανή εξήγηση αυτής της διαφοράς είναι το γεγονός ότι τα μωρά που καταφέρνουν να μποσουλήσουν το χειμώνα συνήθως ξεκινάνε την προπόνηση τους θερινούς μήνες, όταν η μέρα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο δραστήρια, φοράνε λιγότερα ρούχα και περνούν περισσότερο χρόνο στο πάτωμα αφού δεν κάνει κρύο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.  

Διευκρινίζουν βέβαια ότι τα ευρήματα της έρευνας αφορούν μέρη όπως το Ισραήλ, όπου τα σπίτια έχουν είναι πολύ διαφορετικές συνθήκες μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα.

Σε χώρες όπου το περιβάλλον του σπιτιού είναι ίδιο όλο το χρόνο, προφανώς δεν ισχύει το ίδιο.

Η μελέτη εξέτασε 47 υγιή μωρά με τυπική ανάπτυξη, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 16 μωρά γεννημένα από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο (τα μωρά του καλοκαιριού – φθινοπώρου). Η δεύτερη ομάδα είχε 31 μωρά που γεννήθηκαν από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο (τα μωρά χειμώνα-άνοιξης). Οι ερευνητές μελέτησαν τα παιδιά πρώτα στην ηλικία των επτά μηνών και μετά ξανά όταν άρχισαν να μπουσουλάνε, συσχετίζοντας τη σταδιακή ανάπτυξη κάθε παιδιού με την ημερομηνία γέννησής του.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η μέση ηλικία που τα μωρά ξεκίνησαν να μπουσουλάνε, ήταν η 31η εβδομάδα μετά τη γέννησή τους, δηλαδή στον όγδοο μήνα. Όμως τα μωρά που είχαν γεννηθεί το χειμώνα, άρχισαν να μπουσουλάνε νωρίτερα (μέσα στο καλοκαίρι), την 30ή εβδομάδα κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα τα μωρά που είχαν γεννηθεί το καλοκαίρι, άρχισαν να μπουσουλάνε την 35η εβδομάδα κατά μέσο όρο (μέσα στο χειμώνα). Συνεπώς ανάμεσα στις δύο εποχικές ομάδες παιδιών υπάρχει μια αξιοσημείωτη μέση χρονική απόκλιση περίπου ενός μήνα.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια, όσον αφορά το πότε ξεκινάνε την «περιπέτεια» της ανεξάρτητης κίνησής τους, ούτε όσον αφορά τον τρόπο που αυτή γίνεται (με την κοιλιά ή χρησιμοποιώντας χέρια και γόνατα). Ενώ πάντως παρατηρείται και στα δύο φύλα αυτή η εποχική διαφορά στο μπουσούλημα μπρούμυτα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στην κίνηση των μωρών ανάσκελα, στο κάθισμα και στην όρθια στάση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίο της Χάιφα, με επικεφαλής την δρα Οσνάτ Ατούν Εϊνί.

«Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας στο Ισραήλ είναι σχετικά ήπιος σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, αποδεικνύεται ότι η εποχή επηρεάζει την κινητική ανάπτυξη των βρεφών», κατέληξε η Δρα Οσνάτ.