Μετά τον 5ο μήνα κύησης οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν την κίνηση του εμβρύου μέσα στην κοιλιά τους. Το πρώτο πράγμα που κάνει το μωρό σας όταν κινείται είναι να τεντώνει τα ποδαράκια και τα χεράκια του. Οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου μοιάζουν με ένα φτερούγισμα και όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο αισθητές γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα της νύχτας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι κλωτσάει το μωρό δεν είναι μόνο ένας τρόπος να κάνει αισθητή την παρουσία το μωράκι σας αλλά και μια απόδειξη ότι αναπτύσσεται κανονικά! Ένας γενικός κανόνας είναι ότι το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας που είστε σε κίνηση αυτό νανουρίζεται και τις ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας σας αποφασίζει να κάνει τις «βόλτες» του υπενθυμίζοντας σε εσάς ότι δεν είστε πλέον μόνες.

Η κίνηση του μωρού σας εξαρτάται από την προσωπικότητά του. Όπως ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, έτσι και το κάθε μωρό πριν  ακόμα γεννηθεί έχει τη δική του προσωπικότητα και μάλιστα φαίνεται και από τη συχνότητα των κινήσεών του.

Όταν διανύετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας, μην αγχωθείτε αν ξαφνικά παρατηρήσετε οι «κλωτσιές» είναι λιγότερες. Αυτό συμβαίνει, γιατί πλέον το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο και έχει λιγότερο χώρο να κινηθεί.
Εάν λατρεύετε να νιώθετε  το μωρό σας να κλωτσάει εμείς σας  προτείνουμε να δοκιμάσετε τα εξής:

-πιείτε ένα παγωμένο ποτήρι νερό. Έτσι το μωρό θα ξυπνήσει και θα κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία του.

-ακούστε μουσική! Τα μωρά από τον 6 μήνα της εμβρυικής τους ζωής έχουν αναπτυγμένη την ακοή, οπότε ακούν ηχητικά ερεθίσματα. Ακούν τη φωνή σας, τη μουσική που ακούτε, τους ήχους από τα διάφορα μηχανήματα. Ακούστε λοιπόν,  την αγαπημένη σας μελωδία και τραγουδήστε και  το μωρό θα αρχίζει να «χορεύει» μέσα στην κοιλιά σας.

-αλλάξτε στάση του σώματος! Τα μωρά κλωτσάνε περισσότερο αν είστε  ξαπλωμένη ή αν η πλάτη σας ακουμπάει στο καναπέ ή στο κρεβάτι.

-πιέστε ελαφρά τη μία πλευρά της κοιλιάς σας. Το μωρό αμέσως θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα και θα πιέσει με τα ποδαράκια του  την κοιλιά σας

-φάτε κάτι γλυκό ή κάποιο αλμυρό σνακ  και μετά περιμένετε για μερικά λεπτά. Τα μωρά αγαπούν πολύ τις έντονες γεύσεις και αντιδρούν με χαρά, όταν τις γεύονται μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους.