Με ευχάριστη γεύση, εύκολα στη χώνεψη και πολλά θρεπτικά συστατικά, τα σύκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και θα μπορούσαν να είναι από τα βασικά διατροφικά στοιχεία ενός υγιεινού πρωινού, αφού:
1. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός και ειδικά στην αρχή της ημέρας.

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες, ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

3. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
4. Η πηκτίνη που περιέχουν ρίχνει τη χοληστερίνη.
5. Κάθε σύκο περιέχει περίπου 79mg ασβεστίου που βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
6. Είναι πλούσια σε φυτοσυστατικά και προβιοτικά που μειώνουν τη φθορά των κυττάρων.
7. Προλαμβάνουν τη γήρανση και καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στοιχείων.
8. Η συστηματική κατανάλωση σύκων έχει δείξει ότι μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών και προλαμβάνει την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του μαστού.
9. Η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη που περιέχουν δίνουν ενέργεια στο σώμα, βελτιώνουν τη λειτουργία του μυαλού και αυξάνουν τα επίπεδα πνευματικής συγκέντρωσης.

10. Τα σύκα έχουν αντιαλλεργικές ιδιότητες και μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών.