Με κεντρικό σύνθημα «Το μίσος δεν αντιμετωπίζει το μίσος», χιλιάδες κάτοικοι του Μάντσεστερ κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, θρηνώντας για τα θύματα που άφησε πίσω του ο τζιχαντιστής.

Σε μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση αλληλεγγύης, οι πολίτες της πληγωμένης πόλης ακολούθησαν τη λογική που εξέφρασε και η ίδια η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι στο συγκλονιστικό -είναι η αλήθεια- μήνυμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Το Μάντσεστερ ήταν και είναι τις τελευταίες δεκαετίες το επίκεντρο του μοντέλου της πολυπολιτισμικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρείται από τις αρχές ασφαλείας ως και η κοιτίδα των φανατικών μουσουλμάνων βρετανικής ή μη καταγωγής στη χώρα. Είναι, δηλαδή, ένα καζάνι που βράζει.

Η κοινωνία όμως του Μάντσεστερ μετά την τραγωδία που έπληξε την πόλη, σε μία εκδήλωση ενότητας και υψηλού επιπέδου πολιτικής αγωγής, κατέδειξε πως ο διαχωρισμός σε δόγματα, φυλές ή εθνικές καταγωγές δεν μπορεί να λύσει το βασικό ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιχείρησαν να πλήξουν καίρια με τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Manchester Arena. Η επίσημη μουσουλμανική κοινότητα του Μάντσεστερ προσήλθε γονυπετής στον χώρο της σφαγής παιδιών και εφήβων για να προσευχηθεί. Είναι και αυτή μια ένδειξη αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και σε κάθε γνωστό μνημείο, με κάθε δυνατό τρόπο αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η πρόθεση των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και τον τρόπο ζωής τους που με τέτοια βαρβαρότητα απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο προκαλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε κάθε ευκαιρία.

Από το μεσημέρι της Τρίτης μία εικόνα κυριαρχεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Αυτό το γνωστό γράφημα «Αγαπώ το Μάντσεστερ», με την κόκκινη καρδιά να παραπέμπει στο αίμα που χύθηκε στη μοιραία συναυλία το βράδυ της Δευτέρας.

Οι διαδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες σε μία Μ. Βρετανία η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά και είναι εντελώς διχασμένη μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα με το Brexit. Με κοινή συμφωνία τα κόμματα απέχουν των προεκλογικών τους δραστηριοτήτων, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνεται να συμφωνούν απόλυτα στον τρόπο αντιμετώπισης της νέας αυτής βάρβαρης πρόκλησης.

Όσον αφορά τώρα στις πολιτικές ασφαλείας που υιοθετεί το Λονδίνο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Μετά τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατεβάζει στρατιωτικές μονάδες στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων για τη φύλαξη όλων των ευαίσθητων χώρων καθώς και για τη διενέργεια περιπολιών.

Η εικόνα είναι ασυνήθιστη και προφανώς αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν πια την καθημερινότητά τους.

Συνέβη και στη Γαλλία, όπου εδώ και έναν χρόνο οι πολίτες έχουν συνηθίσει να βλέπουν πάνοπλους στρατιώτες στις εισόδους του μετρό, στους χώρους ελέγχου στα δημόσια κτήρια, στις μεγάλες πλατείες και στους δρόμους των πόλεων, στα μουσεία, στα θέατρα και στους κινηματογράφους.

Είναι μια εικόνα αλλόκοτη, η οποία μπορεί να ενοχλεί, αλλά από την άλλη είναι το μικρότερο κακό και η ελάχιστη υποχώρηση των δυτικών δημοκρατιών απέναντι στη μαζική πρόκληση που δέχεται ο δυτικός τρόπος ζωής από το φανατικό Ισλάμ.

Δείτε περισσότερα στο zougla.gr