Η Έλεν ΝτιΤζένερις (αγγλικά: Ellen DeGeneres, γεννημένη στις 26 Ιανουαρίου 1958) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια. Παρουσιάζει το talk show The Ellen DeGeneres Show.

Η γυναίκα έχει παρουσιάσει τα Βραβεία Όσκαρ το 2006 και τα Βραβεία Έμμυ. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Mr. Wrong (1996),EDtv (1999) και The Love Letter (1999) και έχει δανείσει τη φωνή της στη Ντόρι στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ψάχνοντας τον Νέμο (Finding Nemo, 2003) της Disney-Pixar, για την οποία κέρδισε Saturn Award β’ γυναικείου ρόλου και είναι η πρώτη και η μοναδική φορά που ερμηνεία φωνής βραβεύτηκε με Saturn Award.

Ήταν κριτής στο American Idol για μία χρονιά και έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο κωμικές σειρές, στο Ellen από το 1994 μέχρι το 1998 και στο The Ellen Show από το 2001 μέχρι το 2002. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν του Ellen το 1997, η ΝτιΤζένερις παραδέχτηκε ότι είναι λεσβία σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ. Λίγο αργότερα, ο χαρακτήρας της, Έλεν Μόργκαν επίσης παραδέχτηκε στο θεραπευτή της, που υποδύθηκε η Γουίνφρεϊ ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η Έλεν λόγω της δήλωσης της έχασε την δουλεία της, μετά από κάποια χρόνια επανήλθε στο προσκήνιο και πλέον έχει μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές. Εκτός από τις ξεκαρδιστικές εκπομπές που κάνει έχει βοηθήσει πολύ την κοινότητα των ομοφυλόφιλων. Πλέον θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομοφυλόφιλη σε όλο το κόσμο. Από το 2008 είναι νυμφευμένη με την Πόρσια ντε Ρόσι, ηθοποιό και μοντέλο αυστραλιανής καταγωγής. Η ίδια έχει δηλώσει πως δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Έχει κερδίσει 13 Έμμυ και πολλά άλλα βραβεία για τη δουλειά της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ενώ έχει βρεθεί τρεις φορές υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα.