Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα εκείνη, που ο «μάγκας του Πειραιά» με το αστραφτερό χαμόγελο, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, «πέταξε» για την γειτονιά των Αγγέλων.

Έφυγε στα 70 του χρόνια, «γεμάτος» από την δόξα, την φήμη, την αναγνωρισιμότητα, τα πρωτοσέλιδα, της επιτυχίες, τη λάμψη και τα φώτα. Όπως έδειξε η ιστορία, όμως, έφυγε και γεμάτος παράπονα και πόνο! «Παραλήπτης» αυτών ήταν το ίδιο του το παιδί, ο Γιάννης Παπαμιχαήλ.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΙΟΣ

Και ο πόνος του, δεν έμεινε κρυφός. Τον έμαθαν όλοι. Άλλωστε, ό, τι και αν γινόταν στη ζωή του, το μάθαιναν όλοι.

Η ζωή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ τραβούσε τα βλέμματα σαν μαγνήτης. Ήταν ωραίος, επιτυχημένος και μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχαν δημιουργήσει το τέλειο ζευγάρι, το ζευγάρι εκείνο που έκοβε εισιτήρια και γέμιζε τα περιοδικά. Αγαπήθηκαν με πάθος, χώρισαν, πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά αυτό που τους ένωνε ήταν πολύ πιο δυνατό από εκείνο που τους χώριζε… Ο Δημήτρης και η Αλίκη απέδειξαν ότι οι μεγάλοι έρωτες δεν πάνε στον παράδεισο…

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ 3

Τα πρώτα βήματα

 Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, όταν γυρνούσε  στις αλάνες του Πειραιά – εκεί που είχε το καφενείο ο πατέρας του  – είχε στο μυαλό του να γίνει πιλότος για να εκδικηθεί τους Γερμανούς για το κακό που προκάλεσαν στην Ελλάδα. Η μητέρα του τον προόριζε να γίνει Αρχιμανδρίτης, σαν τον αδελφό της.

Πολλές σκέψεις «βομβάρδιζαν» το μυαλό του μέχρι την ημέρα εκείνη που το μικρόβιο της υποκριτικής μπήκε στο αίμα του. Ήταν μαθητής γυμνασίου ακόμα.

Και όταν ήρθε η ώρα να δώσει εξετάσεις, εκείνος πήγε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Έδωσε εξετάσεις και πέρασε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Εκεί γνώρισε και την γυναίκα που αγάπησε μέχρι το τέλος, την Αλίκη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Είναι» το 2000, δήλωσε για την γνωριμία τους:

«Στη σχολή ήμουν πολύ ντροπαλός και μελετηρός φοιτητής. Με την Αλίκη ήμαστε συμμαθητές από 18 χρονών. Υπήρχε μεγάλη κόντρα  μεταξύ μας. Ήθελε να κάνει πάντα το δικό της. Εγώ ήμουν πολύ πιο ήσυχο παιδί κι είχα καλές σχέσεις με όλους τους καθηγητές».

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 12

Έρωτας με την πρώτη ματιά δεν υπήρξε για την Αλίκη και τον Δημήτρη. Ο έρωτας του χτύπησε την πόρτα αλλά είχε την μορφή της εξαιρετικής Δέσπως Διαμαντίδου. Εκείνη ήταν καθηγήτριά του αλλά δεν είχε καμία σημασία. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ μαγεύτηκε από την προσωπικότητά της και την καλλιέργειά της. Εκείνος την ερωτεύτηκε και εκείνη ήταν μαζί του πολύ τρυφερή. Τον έβαλε στον κύκλο των γνωριμιών της και τον σύστησε στην καλύτερη της φίλη, την Μελίνα Μεκρούρη.  Η Δέσπω Διαμαντίδου, όμως δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις της φίλης της, που της έλεγε να κρατούν απόσταση από την Αλίκη εκείνη και ο Δημήτρης.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΑΛΙΚΗ

Ο Δημήτρης έμεινε αρκετό καιρό με την Δέσπω Διαμαντίδου και συμπρωταγωνίστησαν πολλές φορές στο θεατρικό σανίδι.

Τα σχέδια της μοίρας, όμως, ήταν άλλα! Ο Δημήτρης ερωτεύτηκε την Αλίκη και της έκανε πρόταση γάμου. Όλα είχαν πάρει πια το δρόμο τους.

Ο έρωτας με την Αλίκη

Όταν οι δύο τους συναντήθηκαν, φάνηκε ότι η κόντρα θα ήταν «οδηγός» τους για τα επόμενα χρόνια. Συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην ταινία «Αστέρω», το 1958,  και ένα χρόνο αργότερα,  γύρισαν την μεγάλη επιτυχία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 11

Ακολούθησαν οι ταινίες «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και η «Μανταλένα». Η συνεργασία, μερικές φορές ήταν πολύ δύσκολη, γιατί προηγούνταν ομηρικοί καυγάδες. Κάτι έλεγε η Αλίκη, θύμωνε ο Δημήτρης και σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση σώθηκε με την επέμβαση των υπόλοιπων συντελεστών.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ

Μετά την ταινία «Μανταλένα» οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά αλλά το 1961 στα γυρίσματα της ταινίας «Η Αλίκη στο Ναυτικό» οι δυο τους δεν αντάλλαζαν κουβέντα. Ο λόγος; Τα ονόματα στους τίτλους. Το όνομα της Αλίκης ήταν πρώτο.

Το 1963 αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Παράλληλα αρχίζει και το χτυποκάρδι εκτός πλατό.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, θυμήθηκε εκείνες τις στιγμές: «Τα πρώτα σκιρτήματα ήρθαν το 1964. Δεν υπήρχε τίποτα πριν… Υπήρχε, όμως, ένας αόριστος ερωτισμός καθ’ όλη τη διάρκεια των ταινιών. Μετά ήρθε η πρώτη μας συνεργασία στο θέατρο και κάναμε τον πρώτο μας θίασο. Ήταν η περίοδος που είχαμε γίνει φίλοι με την Αλίκη. Τότε ένιωθα την ανάγκη να συγκροτηθώ και να μαζευτώ».

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ 5

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να κρύψει αυτό που αισθανόταν.

Λίγο καιρό αργότερα, τους έκαναν να συμπρωταγωνιστήσουν μαζί στην παράσταση «Κολόμπο». Και όσο οι δύο τους περίμεναν την σειρά τους να εμφανιστούν, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ της έκανε πρόταση γάμου. «Αλίκη παντρευόμαστε;» τη ρώτησε και εκείνη του απάντησε με ερώτηση «Και δεν παντρευόμαστε»;

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ 2

Αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός εκείνης της χρονιάς. Η αναγγελία του γάμου τους, έγινε στο Studio Άλφα στα Μελίσσια.

Οι δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν να δουν το πιο λαμπερό ζευγάρι. Αλλά η συνέντευξη Τύπου, όπως θα την χαρακτηρίζαμε σήμερα, δεν έκλεισε όπως ήταν αναμενόμενο.  Κατά την διάρκεια της, ένας γνωστός δημοσιογράφος της εποχής, ρώτησε τον Παπαμιχαήλ αν γνώριζε κάποιον «Γληνό».

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ 4

Ο Παπαμιχαήλ έγινε έξαλλος και ο δημοσιογράφος κινήθηκε προς της έξοδο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο Παπαμιχαήλ, όμως, τον πρόλαβε και τον χαστούκισε. Η Αλίκη έκλαιγε και οι δημοσιογράφοι τους εγκατέλειψαν. Η ΕΣΗΕΑ έκανε «εμπάργκο» και ζήτησε από τα μέλη της να μην αναφερθεί κανένας στο ζευγάρι αυτό για τους επόμενους έξι μήνες. Τους πρόλαβε, όμως, ο γάμος.

Ο δημοσιογράφος δεν ρώτησε τυχαία για τον «Γληνό». Οι φήμες έλεγαν ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε παντρέψει τον Παπαμιχαήλ με την Δέσπω Διαμαντίδου. Βέβαια, ο γάμος δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια. 

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

Ο  γάμος και το χαστούκι

Ο γάμος της Αλίκης και του Δημήτρη έγινε στους Δελφούς. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να δει από κοντά το αγαπημένο τους ζευγάρι. Χρειάστηκε η βοήθεια της αστυνομίας για να μπορέσουν οι νιόπαντροι να βγουν από τον ναό.

Το γαμήλιο γλέντι δόθηκε σε ένα κέντρο. Ο Δημήτρης χόρευε λεβέντικα το ζειμπέκικο και η Αλίκη τον χειροκροτούσε. Το ίδιο βράδυ την χαστούκισε.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥΣ

Το γιατί δεν έγινε γνωστό, αλλά φαίνεται ότι δεν επηρέασε τη ζωή τους. Επέστρεψαν στην Αθήνα και συνέχισαν τον έγγαμο βιο.

Έκαναν θεατρικές παραγωγές, γύριζαν ταινίες και απολάμβαναν την επιτυχία, αλλά η Αλίκη ήθελε ένα παιδί.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΒΟΥΓΚΙΟΥΚΛΑΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ

Πήγε στον καλύτερο γιατρό, τον Νίκο Παπανικολάου και την υπέβαλε σε θεραπεία.  Η Αλίκη έμεινε έγκυος, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας « Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά». Για να μπορέσει να γεννήσει, αναγκάστηκε να μείνει σε ακινησία και όταν καλωσόρισε τον γιο της είπε «Μου χάρισαν τον κόσμο όλο»

ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Το διαζύγιο του λαμπερού ζευγαριού

Το παιδί, όμως, δεν μπόρεσε να σταματήσει τον ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ τους. Οι καυγάδες γίνονταν πιο έντονοι και η Αλίκη έστελνε τον Γιαννάκη της, όπως τον αποκαλούσε, στη μητέρα της για να μην γίνεται αυτόπτης μάρτυρας όσων γίνονταν μέσα στο σπίτι.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν οξύθυμος και δεν μπορούσε να σταματήσει πουθενά. Εκείνη δεν μπορούσε να υπομείνει άλλο και το 1976, οδηγήθηκαν στο διαζύγιο.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ 6

Την επιμέλεια του παιδιού την κέρδισε η Αλίκη. Αλλά το διαζύγιο τους πλήγωσε πολύ.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στη συνέντευξη στο περιοδικό «Είναι» δήλωσε για το διαζύγιο: «Η αλήθεια είναι ότι δεν φταίξαμε ούτε εγώ ούτε εκείνη. Άλλοι φταίξανε που χωρίσαμε. Όταν βρισκόμαστε με τον Γιάννη περνούσαμε καταπληκτικά. Είναι σπουδαίο παιδί και ξέρω ότι με αγαπάει, απλώς μένουμε χωριστά και δεν συμπίπτουν οι ώρες να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Του στοίχισε πολύ που έχασε τη μητέρα του, όπως κι εμένα».

Χώρισαν, πληγώθηκαν, διασταύρωναν τα ξίφη τους στα δικαστήρια, αλλά η αγάπη τους δεν είχε χαθεί.

Χρόνια μετά, η Αλίκη και ο Δημήτρης συνεργάστηκαν στην θεατρική παράσταση «’Eκπαιδεύοντας την Ρίτα» και εκείνος εξομολογείται:«Η Αλίκη ήταν η μεγαλύτερη θαυμάστρια μου. Η αγάπη μας ήταν μεγάλη. Είχαμε  μετανιώσει κι οι δυο για εκείνο το χωρισμό. Απόδειξη είναι, ότι όταν ξανασυνεργαστήκαμε θεατρικά στο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», θέλαμε να ξανασμίξουμε αλλά δεν… Εγώ είχα ξαναπαντρευτεί… 

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 13

Οι γυναίκες της ζωής του

Μετά το διαζύγιο και οι δύο έφτιαξαν τη ζωή τους. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύτηκε την Νανά Ειλκρινή, η οποία έμεινε μαζί του για 13 χρόνια.

ΝΑΝΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ

Η Νανά ήταν μια γυναίκα η οποία αγάπησε πολύ τον Γιάννη και εκείνος στο βιβλίο «Έχω ένα μυστικό» την χαρακτηρίζει πολυαγαπημένη αλλά και «πυροσβέστη» αφού ήταν εκείνη που δρούσε σαν «ασπίδα» στις σχέσεις με τον πατέρα του.

Η Νανά είχε γίνει πολύ καλή φίλη με την Αλίκη και της μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο γάμο της.

Όταν η Νανά παρουσιάστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε «Η Αλίκη κι εγώ κάναμε στρατό με τον Δημήτρη».

Το διαζύγιο ήρθε το 1990. Στη συνέχεια, στη ζωή του Δημήτρη μπήκε η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα και στη συνέχεια η Νάντια Μουρούζη, η οποία έμεινε δίπλα του μέχρι και το τέλος του, στις 8 Αυγούστου 2004.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΩΣΤΟ

ΜΟΥΡΟΥΖΗ

Το τέλος και η αποκλήρωση του Γιάννη

 Τα τελευταία χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο μεγάλος μας ηθοποιός παρουσίασε αρκετά προβλήματα υγείας. Υπεβλήθη σε επέμβαση στο πόδι και απομονώθηκε στο σπίτι του.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του και οι συνεντεύξεις του ήταν πια σπάνιες. Οι μοναδικές του αποδράσεις ήταν στο σπίτι του στην Ερμιόνη.

Την τελευταία του πνοή την άφησε εκεί, στον παράδεισό του. Δίπλα του βρισκόταν η Νάντια Μουρούζη, φύλακας άγγελός του μέχρι το τέλος.

Αυτό, όμως, που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η δημοσιοποίηση της διαθήκης, καθώς και το γεγονός ότι αποκλήρωσε το μοναχοπαίδι του δύο φορές, τόσο στην πρώτη διαθήκη όσο και στην δεύτερη που ήταν και η οριστική.

Κανένας δεν ξέρει τι ήταν αυτό που τον ανάγκασε να φτάσει μέχρι εκεί. Μέχρι και λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του, δήλωνε ότι αγαπούσε τον γιο του.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΙΟΣ 2

Ο Γιάννης, μερικά χρόνια αργότερα, δήλωσε για την αποκλήρωση: «Είναι πολύ σκληρό να διαπομπεύεις το παιδί σου».

Συνέχισε λέγοντας: «Ένα χρόνο πριν «φύγει» δεν ήταν καλές οι σχέσεις μας. Είχαμε αποξενωθεί ο ένας από τον άλλον. Είχε διαφωνήσει με μένα για το πώς είχα χειριστεί κάποια πράγματα. Φτάσαμε να λέμε λέξεις που μετά μετανιώναμε. Δεν με έβλεπε σαν γιο του! Με έβλεπε σαν  εκείνον που έπαιρνε τα πράγματα της γυναίκας του».

Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει ότι έχει συγχωρέσει τον πατέρα του αλλά θα ήθελε να τον ρωτήσει «γιατί».

Δυστυχώς, όμως, το «γιατί» δεν έχει πάντα απάντηση και ο Γιάννης δεν την πήρε…

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 10