Με αφορμή την κωμωδία «Ωχ…Ηλέκτρα» στην οποία πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ο 27χρονος ηθοποιός Μάνος Ιωάννου φωτογραφίζεται για το «Down Town» και μιλάει για όλα: την υποκριτική, τα χρήματα που βγάζει, τις περιπτώσεις που αναγκάστηκε να σηκώσει χέρι σε γυναίκα, τον γάμο που, αν ποτέ κάνει, θα είναι μυστικός, και φυσικά τη σχέση του με τη Ναταλία Γερμανού.

Πόσο εύκολο ήταν για σένα, ένας νέος και ανερχόμενος ηθοποιός, να συμμετάσχεις σε μία παράσταση όπως το «Ωχ…Ηλέκτρα»;

Παρόλο που είμαι ήδη έξι χρόνια στον χώρο, κατάφερα να με πάρουν σε αυτή την παράσταση, η οποία είναι και πολύ δύσκολη. Είναι σε δεκαπεντασύλλαβο μέτρο, όπου αυτό έχει την εξής δυσκολία: αν τυχόν ξεχάσεις τα λόγια ή το πώς να ξεκινήσεις, απλά το έχεις χάσει εντελώς. Δεν μπορείς να βάλεις λόγια δικά σου, δεν βγαίνουν, ακριβώς γιατί είναι σε δεκαπεντασύλλαβο μέτρο. Από την άλλη, η ευκολία του είναι ότι είναι σαν τραγουδάκι κι έτσι μπορείς να το πεις χωρίς να ξεφύγεις. Από εκεί και πέρα, χαίρομαι που συνεργάζομαι με τόσο καταξιωμένους και ταλαντούχους ανθρώπους που με κάνουν να μη φοβάμαι τίποτα, επάνω στη σκηνή.

Ζεις άνετα με τα χρήματα της δουλειάς σου;

Δόξα τω Θεώ! Ξεκίνησα σε μία δύσκολη περίοδο, στην αρχή της κρίσης, αλλά υπήρξα τυχερός γιατί δούλευα σε καλές παραγωγές και, έχοντας πίσω μου την «Ελληνική Θεαμάτων», μία αξιόπιστη εταιρία παραγωγής, ποτέ δεν έμεινα ακάλυπτος. Πάντα έπαιρνα τα χρήματά μου στην ώρα μου και δούλευα χειμώνα-καλοκαίρι. Τα έβγαζα πέρα. Μετά ήρθαν οι «Βασιλιάδες» και τα «Κλεμμένα Όνειρα». Ζω άνετα με τα λεφτά που παίρνω.

Είσαι από τους άντρες που αφήνουν τις γυναίκες να πληρώσουν έξω στα ραντεβού ή από τους «παραδοσιακούς» που προτιμούν να πληρώνουν πάντα εκείνοι;

Δεν το βρίσκω λάθος να πληρώσει και η γυναίκα, αλλά σίγουρα την πρώτη κίνηση πρέπει να την κάνει ο άντρας. Αλλά κι εκεί πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Δεν σημαίνει ότι, όποτε βγαίνετε έξω, θα πληρώνει μόνο ο άντρας. Τότε για ποια ισότητα των δύο φύλων φωνάζουν οι γυναίκες; Χρειάζεται ισορροπία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που κάναμε με τη Ναταλία, μου έλεγε πόσο ώριμος και κατασταλαγμένος είσαι και, αναρωτιέμαι, στα 27 σου, έχεις αποβάλει κάθε ανώριμη πτυχή του εαυτού σου;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Πολλές φορές με πιάνει ο παλιμπαιδισμός μου και φέρομαι ανώριμα. Με πιάνει και ο εγωισμός, οπότε εκεί γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα. Είμαι επίσης πολύ παρορμητικός άνθρωπος και κάνω επιπόλαιες κινήσεις, κάποιες φορές.

Έχεις χτυπήσει όμως και πρώην σύντροφό σου…

Ναι, έτυχε και αυτό. Αλλά το έκανα επειδή με χτύπησε πρώτη. Εκείνη σήκωσε χέρι επάνω μου και έφτασε την κατάσταση στα άκρα. Όταν βλέπεις ότι ο άλλος είναι φορτωμένος, έχει νεύρα, δεν τον ωθείς στα άκρα, ούτε σηκώνεις χέρι. Σίγουρα δεν είναι σωστό οι άντρες να σηκώνουν χέρι στις γυναίκες. Σε καμία περίπτωση! Αλλά θα πρέπει να μάθουν και οι γυναίκες να μην προκαλούν με άσχημο τρόπο τους άντρες. Άσε που το φύλο μας έχει μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, οπότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο άσχημα. Πάντως όσες φορές σήκωσα χέρι στο παρελθόν σε γυναίκα, το μετάνιωσα.

Για ποιους λόγους έχεις απατήσει;

Όταν βλέπω ότι κάτι πάει να τελειώσει και βλέπω ότι δεν είμαι καλά με τον άνθρωπό μου. Κι αν έρθει κάτι πολύ καλό ή κάτι που σε συνεπαίρνει αμέσως, τότε εκεί την πατάς.

Η σχέση σου με τη Ναταλία είναι ό,τι πιο δυνατό έχεις ζήσει μέχρι σήμερα;

Ναι, γιατί είναι μία σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια, στο χιούμορ και την αγάπη. Έχουμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Όταν μιλάς με τον άνθρωπό σου, σε κάνει καλύτερο και ως άνθρωπο, αλλά βοηθάει και τη σχέση σας αυτό. Κάποτε σου έλεγα άλλα πράγματα, θυμάσαι… Τώρα πια, έχω αναθεωρήσει πολύ. Έχω ωριμάσει, έχω αλλάξει.

Η Ναταλία σε βοήθησε σε αυτή την αλλαγή;

Ο χρόνος με βοήθησε να ωριμάσω, οι εμπειρίες, αλλά και η σχέση που έχω σήμερα.

Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί αυτό που ζεις στην προσωπική σου ζωή;

Θα ήθελα να μην αλλάξει. Να περνάμε καλά, να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι με τη Ναταλία. Κάνω όνειρα, αλλά όχι γάμους και τέτοια… Πιο πολύ, ταξίδια.

Είναι μακρινό σενάριο για σένα ο γάμος;

Όχι, είναι ακατανόητο. Αυτό στο λέω με την έννοια του, εντάξει, άντε και παντρεύτηκα. Και τι θα αλλάξει; Απολύτως τίποτα! Θα ζούμε όπως ζούσαμε, απλά θα έχουμε παντρευτεί και τυπικά. Ένας γάμος είναι απλά μία τελετή και λόγος για να δώσεις δέκα συνεντεύξεις παραπάνω, αφού όλοι θα ζητούν συνέντευξη με θέμα «μετά το γάμο». Τι να αλλάξει ακριβώς; Άσε που εγώ είμαι άνθρωπος που, αν ποτέ παντρευτεί, μπορεί να μην το μάθει κανένας.