Η σχέση του Αντώνη Βαρδή με την μουσική ήταν καρμική. Από τα έξι του κιόλας χρόνια, είχε την τύχη να γνωρίσει τα ιερά τέρατα της εποχής, όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιώργο Ζαμπέτα και την Ρένα Ντάλια. Το ραντεβού δόθηκε στο κέντρο «Φαληρικό», εκεί που ο Αντώνης Βαρδής τραγούδησε για πρώτη φορά.

Το 1954 έγινε βοηθός του αείμνηστου Μανώλη Χιώτη, στη «Γωνιά της Αθήνας», στην Πλάκα.  Ήταν μόλις 8 ετών, αλλά δεν φοβόταν την δουλειά.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, έζησε μέσα στην φτώχεια και ήθελε να βοηθήσει την μητέρα του και τον ετεροθαλή αδερφό του, τον Χρήστο Δείξιμο, πατέρα του Κώστα Δόξα και του Άκη Δείξιμου.

Ήταν αυτοδίδακτος. Ήταν ταλέντο.

Το 1965 δημιούργησε μαζί με τους φίλους του το συγκρότημα «Vickings» με το οποίο γνώρισε επιτυχία. Από το 1969 μέχρι και το 1981 εμφανίστηκε σε μπουάτ και συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, τόσο στο χώρο του τραγουδιού όσο και της σύνθεσης, όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Τάκη Σούκα, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Δήμο Μούτση, τον Γιάννη Σπανό, τον Λουκιανό Κελαιδώνη, τον Μάνο Λοίζο, τον Λάκη Καρνέζη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Πάριο, τον Μανώλη Μητσιά , την Βίκυ Μοσχολιού, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου,  την Άννα Βίσση, τον Δημήτρη Ψαριανό, με τους αδελφούς Τζαβάρα, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Νίκο Ξυλούρη, την Μαρίζα Κώχ, την Μαρία Δημητριάδη, τον Κωστή Χρήστου, την Τάνια Τσανακλίδου κ.ά.

vardis7

Το 1973 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό για σύνθεση τραγουδιού και κέρδισε το β΄ βραβείο. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.

Τρία χρόνια αργότερα, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο. Συνέθεσε και ερμήνευσε τα τραγούδια για τον δίσκο «Οραματίζομαι».

Από εκεί και πέρα μπήκε το νερό στο αυλάκι. Ο Αντώνης Βαρδής έγραψε και έδωσε μεγάλα τραγούδια σε μεγάλους καλλιτέχνες! Η λίστα των συνεργασιών του είναι ατέλειωτη, από τον ανεπανάληπτο Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι την Άννα Βίσση και τον Σάκη Ρουβά. Τα τραγούδια του Αντώνη Βαρδή αγαπήθηκαν γιατί είχαν ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: περιέγραφαν μεγάλες αλήθειες.

vardis12

Και όταν ο γιος του, Γιάννης Βαρδής, μπήκε στην δισκογραφία, εκείνος στάθηκε στο πλευρό του και τον βοήθησε. Του άνοιξε τις πόρτες και ο Γιάννης τον σεβάστηκε απόλυτα, δεν ήθελε να τον ξεπεράσει, δεν ήθελε να γίνει κάτι μεγαλύτερο από εκείνον, όπως παραδέχθηκε και σε συνέντευξή του. Το ντουέτο «Οικογενειακή Υπόθεση» έσπασε κάθε ρεκόρ και ο δίσκος έγινε χρυσός.

vardis1

vardis2

vardis3

vardis5

vardis15

vardis21

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

[doptg id=”1703″]

 

Πηγή φωτογραφιών: antonisvardis.gr