Μπορεί να είναι τηλεοπτικοί αντίπαλοι, όμως ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία του γόνου!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος αποδέχτηκαν την πρόταση να πρωταγωνιστήσουν σε σποτ υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την Espresso. Σε αυτό μας μιλούν για τον τρόπο που η θάλασσα θα εξακολουθεί να μας εξασφαλίζει τροφή, όσο εμείς προσέχουμε.

Οι τρεις διακεκριμένοι σεφ έγιναν πρεσβευτές της Ε.Ε. για τη βιώσιμη αλιεία και έχουν βάλει στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Με σύνθημα «Ασε τον γόνο… να γίνει γονιός» σκοπεύουν να σταματήσει η αλίευση των μικρών ψαριών που δεν έχουν ακόμα φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία, αλλά και των μικρών καλαμαριών. Ταυτόχρονα, φροντίζουν για την ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μην τα προτιμούν, έστω και αν για κάποιους αποτελεί γκουρμέ λιχουδιά.

Ο γόνος είναι ψάρι που δεν το αφήνουμε να μεγαλώσει και να αναπαραχθεί και παρά τη σημερινή δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η προστασία του δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιβεβλημένη πολιτική. Μόνο έτσι θα προστατευθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των παράκτιων περιοχών και το εισόδημα των ψαράδων μας, ώστε να έχουν το δικαίωμα και οι επόμενες γενιές να τρέφονται από τις θάλασσές μας.

Οι τρεις σεφ υπό τους ήχους κυκλαδίτικης μουσικής μιλούν για τα κλισέ που μας οδηγούν να επιλέγουμε γόνους ψαριών και μικρά καλαμαράκια και καλούν τους πολίτες να βάζουν στο τραπέζι τους μόνο ψάρια βιώσιμης αλιείας.