Ο κινηματογράφος είναι ακριβό σπορ! Όχι για τους θεατές, αλλά για την παραγωγή και όπως αποδεικνύεται για τους συλλέκτες, οι οποίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν από ένα αυτοκίνητο μέχρι ένα πόστερ… Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά δεν είναι!

Ας δούμε ποια θεωρούνται τα ακριβότερα αναμνηστικά της μεγάλης οθόνης.

Το πόστερ της ταινίας «From Russia With Love» έχει τη δική του ιστορία και μάλιστα ακριβοπληρωμένη. Στην συγκεκριμένη ταινία, τον απόλυτο μυστικό πράκτορα ενσάρκωσε ο μοναδικός Sean Connery. Το όπλο που χρησιμοποιούσε ήταν ένα Walther PPK, αλλά κανένας δεν το έφερε στην φωτογράφιση για το πόστερ. Τότε ο φωτογράφος, προκειμένου να γίνει η φωτογράφιση, έβαλε το δικό του όπλο, το οποίο ήταν ένα Walther – LP 53. To πόστερ του 1963, πουλήθηκε το 2010 στην αστρονομική τιμή των 437.501 δολαρίων. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν απεικονίζεται το αυθεντικό όπλο του James Bond.

FROM RUSSIA WITH LOVE

Στη συνέχεια συναντάμε τον αγαπημένο «Στρατηγό Lee» από την τηλεοπτική σειρά «Dukes of Hazzard», μια σειρά που σημείωσε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’80. Στη σειρά εμφανίστηκαν περίπου 350 Dodge Changers, αλλά ο αυθεντικός «Στρατηγός» ανήκε στον John Schneider, τον ηθοποιό που υποδυόταν τον Βο Duke. O Schneider πούλησε τον «Στρατηγό» το 2007 για 450.000 δολάρια. Το 2012 το αυτοκίνητο πέρασε στα χέρια του αθλητή Bubba Watson με κόστος 110.000 δολάρια!

DUKES OF HAZZARD

Όποιος έχει δει την ταινία «Chitty Chitty Bang Bang» του 1968 θυμάται και το ιπτάμενο αυτοκίνητο. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν έξι ίδια αυτοκίνητα και μάλιστα τα οδηγούσε ο σκηνοθέτης Dick Van Dyke. Στις 22 Μαίου του 2012, ένα από αυτά τα αυτοκίνητα πουλήθηκε στον σκηνοθέτη Peter Jackson για 805.000 δολάρια.

CHITTY CHITTY BANG BANG

Όταν το 1939 η July Garland φορούσε αυτά τα γοβάκια, που το χρώμα του θύμιζε ρουμπίνι, στην ταινία «Ο μάγος του Οζ» δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι πολλές δεκαετίες αργότερα θα τα έβρισκε ξεχασμένα στο βεστιάριο, ο υπάλληλος Kent Warner και θα είχαν τόσο μεγάλη αξία, όπως αποδείχτηκε. Τα παπούτσια πουλήθηκαν το Μάιο του 2011 σε δημοπρασία έναντι 612.000 δολαρίων.

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ

Η ταινία «Metropolis» προβλήθηκε το 1927 και η προώθηση της ταινίας έγινε με τέσσερα μόνο πόστερ. Ένα από αυτά πουλήθηκε στο Λονδίνο στην εξωφρενική τιμή των 690.000 δολαρίων. Μα πρόκειται μόνο για ένα πόστερ…

ΠΟΣΤΕΡ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ

Η ταινία «Breakfast At Tiffany’s» που προβλήθηκε το 1961 είναι μια κλασική ταινία που άντεξε στο χρόνο. Το ίδιο και το «μικρό μαύρο φόρεμα» που φόρεσε στην πρώτη σκηνή της ταινίας η Audrey Hepburn και το οποίο είχε σχεδιάσει ο Hubert de Givenchy. Το φόρεμα δημοπρατήθηκε από τον οίκο και πουλήθηκε έναντι 923.187 δολαρίων. Ο οίκος διέθεσε το ποσό αυτό για φιλανθρωπίες.

BREAKFAST AT TIFFANY'S

Το 2011 πουλήθηκε το αυτοκίνητο Duesenberg Model J Dual Cowl Phaeton, μοντέλο του 1929, που οδηγούσε ο μοναδικός Elvis Presley στην ταινία «Spinout». Η τιμή του; 1.2 εκατ,. δολάρια.

ELVIS PRESLEY SPINOUT

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Aston Martin που οδηγούσε ο James Bond στις ταινίες «Goldfinger» και «Thunderball». Το αυτοκίνητο, όταν πωλήθηκε το 2010, κρατούσε μερικά από τα gadget που χρησιμοποιούσε ο απόλυτος μυστικός πράκτορας, όπως το κάθισμα εκτίναξης. Αυτό μάλλον δικαιολογεί και τα 4.1 εκατ. δολάρια της πώλησης.