Δικαστής του Λος Άντζελες αρνήθηκε, με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, να σταματήσει τη δίωξη για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, σε βάρος του Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Roman Polanski, όπως ζητούσαν ο κατηγορούμενος και το θύμα.

«Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή είναι φυγάς που αρνείται να εκτελέσει τις διαταγές των δικαστηρίων», γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Scott Gordon.

Σύμφωνα με τον δικαστή, αν και το κλείσιμο της υπόθεσης θα ήταν επωφελές για το θύμα, τη Samantha Geimer, «Η κοινωνία έχει συμφέρον να αποδοθεί αδέκαστη δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, παρά με τη συνέχιση της δίωξης».

Η Samantha Geimer, 54 ετών σήμερα και 13 ετών την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα, είχε ζητήσει τον Ιούνιο από το δικαστήριο να «κλείσει την υπόθεση αυτή», λέγοντας πως οι ατέρμονες διαδικασίες υπονομεύουν τη ζωή της και πως έχει συγχωρήσει τον δράστη της επίθεσης εναντίον της.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν, αντίθετα, πως η άρνηση του κατηγορουμένου να πειθαρχήσει στις διαταγές του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ενώπιον του προκειμένου να καταδικαστεί, είχε μια «μακρά και τραυματική» επίπτωση στη ζωή της Samantha Geimer.

Στην απόφασή του ο δικαστής Gordon αναφέρει επίσης πως ο Polanski, «μέσω των δικηγόρων του, εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον κάθε δικαστή που επιφορτίζεται με την υπόθεση. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί βάση για το κλείσιμο των διώξεων», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη ταινιών όπως η «Τσαϊνατάουν» ή «Tο μωρό της Ρόζμαρι», Χάρλαντ Μπράον, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει» την απόφαση του δικαστή: «γιατί το δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να τελειώνει με μια πολύ απλή κατάσταση;» είπε, καταγγέλλοντας «την τρέλα γύρω από αυτή την υπόθεση».

Επανέλαβε πως, κατά την εκτίμησή του, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί με την ακύρωση ενός εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Roman Polanski και επιτρέποντάς του να έλθει στο Λος Άντζελες προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση 334 ημερών, ποινή την οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Ο σκηνοθέτης, που έλαβε βραβείο Όσκαρ για την ταινία «Ο πιανίστας», πέρασε δύο μήνες στη φυλακή στην Ελβετία και στη συνέχεια οκτώ μήνες σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μετά τη σύλληψή του στη Ζυρίχη το 2009, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο Roman Polanski, που έκλεισε τα 84 χθες, κατηγορείται ότι είχε δώσει ναρκωτικά στη Samantha Geimer και τη βίασε στο σπίτι του Jack Nicholson στο Λος Άντζελες το 1977, ενώ ο ηθοποιός απουσίαζε σε ταξίδι.

Ο Roman Polanski παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη και, σε αντάλλαγμα, ο δικαστής δέχθηκε να αποσύρει άλλες πιο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως για βιασμό με την προμήθεια και χρήση ναρκωτικών. Η δικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της οικογένειες και των δικηγόρων της.

Έπειτα από 42 ημέρες κράτησης προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση, αφέθηκε ελεύθερος, ώστε να μπορέσει να τελειώσει μια περιοδεία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν από τον δικηγόρο του Harland Braun, ο Roman Polanski είχε εξασφαλίσει από τον δικαστή στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση τότε ότι οι έξι εβδομάδες που είχε περάσει στη φυλακή θα ήταν η μοναδική ποινή φυλάκισης.

Όμως το 1978, πεπεισμένος πως ο δικαστής θα ανακαλούσε την υπόσχεση αυτή και θα τον έστελνε στη φυλακή, ίσως για δεκαετίες, διέφυγε στη Γαλλία.

Ο Polanski, παντρεμένος με την ηθοποιό Emmanuelle Seigner, με την οποία έχει δύο παιδιά, αρνείται από τότε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χωρίς να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται πλέον να φυλακιστεί.

Μια τρίτη γυναίκα βγήκε αυτή την εβδομάδα από το σκοτάδι για να απευθύνει κατηγορίες σε βάρος του. Η Robin, όπως είναι το μικρό της όνομα με το οποίο έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες την Τρίτη, είπε πως είχε «κακοποιηθεί σεξουαλικά» από τον διάσημο Γαλλο-πολωνό σκηνοθέτη όταν ήταν μόλις 16 ετών, το 1973.

Το 2012, η Βρετανή ηθοποιός Charlotte Lewis είχε δηλώσει επίσης πως ο σκηνοθέτης την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ