ΥΛΙΚΑ

6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα

1 κ.γ. µαραθόσπορο, κοπανισµένο

1 κρεµµύδι, σε λεπτές φέτες

1 πράσο, σε ροδέλες

1 µικρή ρίζα φινόκιο, σε λεπτές φέτες

2 καρότα, σε λοξές ροδέλες

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες

1 κιλό λάχανο, κοµµένο σε µικρά καρέ

½ φλ. λευκό µακρύκοκκο ρύζι

ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

1 φλ. νερό

1 µατσάκι φρέσκο άνηθο ή µάραθο, ψιλοκοµµένο

1 κ.γ. πάπρικα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και τον µαραθόσπορο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το πράσο. Προσθέτουµε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά. Χαµηλώνουµε την ένταση και τα αφήνουµε για 5 λεπτά ακόµη.

Προσθέτουµε το λάχανο, ανακατεύουµε και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 10 λεπτά, µέχρι τα λαχανικά να «γυαλίσουν» και να αρχίσουν να χάνουν τον όγκο τους. Σε σουρωτήρι, πλένουµε το ρύζι κάτω από τρεχούµενο νερό, σουρώνουµε και το σκορπίζουµε επάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουµε το ξύσµα και τον χυµό του λεµονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά.

Ρίχνουµε τον άνηθο (ή τον µάραθο), ελέγχουµε αν χρειάζεται επιπλέον χυµό λεµονιού και αλάτι, και σερβίρουµε το φαγητό. Περιχύνουµε µε φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζουµε µε πάπρικα.