Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε και θα ενθουσιαστείτε με το συνδυασμό των μπαχαρικών και των μυρωδικών. Είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το προσφέρετε είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως.

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι (1.000 – 1.100 γρ), φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο
100 ml ελαιόλαδο
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
5 – 6 κεδροκούκουτσα
1 κουτ. γλυκού ολόκληροι σπόροι μαύρου πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 φλιτζάνι (200 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές
1/2 φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι βάζετε τα καρφάκια γαρίφαλου, τα κεδροκούκουτσα, τα σπασμένα πιπέρια, το φύλλο δάφνης και το φρέσκο θυμάρι. Δένετε το τουλπάνι με ένα κομματάκι σπάγκο ή με κλωστή. Κόβετε το καθαρισμένο χταπόδι σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς νερό. Την κλείνετε καλά με το καπάκι της και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύετε έτσι το χταπόδι για περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το χταπόδι θα βγάλει το νερό του και θα μισο-μαγειρευτεί μέσα σε αυτό.
Ανοίγετε το καπάκι και ρίχνετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και μυρωδικά και την ξερή ρίγανη (αν χρησιμοποιήσετε ξερό θυμάρι το βάζετε χύμα στην κατσαρόλα, μαζί με την ξερή ρίγανη). Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση και ρίχνετε το κρασί, τις ελιές και τις φέτες πορτοκαλιού, κομμένες στη μέση.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα, ανεβάζετε ελαφρώς τη φωτιά στο μέτριο και σιγομαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί ελαφρώς και να μοιάζει με αραιό σιρόπι. Ρίχνετε το μέλι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Μπορείτε να συνοδέψετε το χταπόδι με ρύζι.