Υλικά για 8 άτομα

2 κουνέλια βάρους περίπου 1.500 γραμμάρια το καθένα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου (δείτε τη συνταγή)
½ κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
5 λάιμ – μοσχολέμονα (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό τους)
200 ml ελαιόλαδο
3 ακέρωτα λεμόνια (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους)
½ κουταλάκι του γλυκού ξερός κολίανδρος σε σκόνη
τα φύλλα από 7-8 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ξερό θυμάρι τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα κομμάτια του κουνελιού με νερό για να καθαρίσουν και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να καίει, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κουνελιού και τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.

Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, τα γυρνάμε από την άλλη, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Πασπαλίζουμε το κουνέλι με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνει.

Βγάζουμε τα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Αυτό γίνεται για να στραγγίξει το λάδι.

Σκουπίζουμε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε το ροδισμένο αλεύρι και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κομμάτια κουνελιού στο άλλο μισό ελαιόλαδο, με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάσαμε την πρώτη δόση.

Τοποθετούμε όλα τα σοταρισμένα κομμάτια κουνελιού σε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό των λάιμ και τον ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Την ίδια ώρα ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα του τηγανίσματος, να λιώσουν και να ενωθούν με το χυμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε στο ταψί τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα κομμάτια κουνελιού, περιχύνουμε με το υγρό της κατσαρόλας και ρίχνουμε από πάνω φροντίζοντας να μοιραστούν παντού, το ξύσμα λεμονιών, το θυμάρι, τον κολίανδρο, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.

Το αλουμινόχαρτο δηλαδή το βάζουμε από πάνω σαν καπέλο.

Αφήνουμε το κουνέλι να ψηθεί για 1- 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά.

Σερβίρεται ζεστό.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 – 1 ½ ώρα