Υλικά για τα σουτζουκάκια

  
 1 κιλό μοσχαρίσιο
    6 σκελίδες σκόρδο
    5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
    150 μλ γάλα
    1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
    πιπέρι-αλάτι
    10 μλ ξίδι

Υλικά για την σάλτσα
   
1 κιλό ώριμες τομάτες
    2 κρεμμύδια λευκά
    2 σκελίδες σκόρδο
    400 μλ κόκκινο κρασί
    2 κουταλάκια του γλυκού τοματοπελτε
    1 κουτάλια τής σούπα μέλι
    2 ξυλάκια κανέλα
    2-3 γαρίφαλα
    ελαιολαδο
    πιπέρι αλάτι
    αλεύρι για τηγάνισμα

Οδηγίες

Για τα σουτζουκάκια
   

1)Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα
 
2)Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα, αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε.
  
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ζυμώνουμε 1 λεπτό.

Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον  5 λεπτά

Σκεπάζουμε με σελοφάν και τον αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά.

Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με  αλεύρι.

Η σάλτσα
  
 Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με  ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί,  τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λιγότερο από 1 φλιτζάνι νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες.
   
Βάζουμε την σάλτσα να σιγοβράζει προσθέτουμε το μέλι για να σπάσει την οξύτητα.
 
Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα, που θα έχει πάρει βράση και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ!

Αν θέλουμε να είναι ποιο ελαφριά δεν τα τηγανίζουμε τα ψηνουμε στον φούρνο με ελάχιστο λάδι.

Καλή σας όρεξη!!

Δημήτρης Αϊβαλιώτης

Φαγοποτείο νέας γενιάς «Μάνας Κουζίνα Κουζίνα»