Η κλασσική παραδοσιακή λαγάνα της Καθαρά Δευτέρας…

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για ζυμωτό ψωμί

350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

8 γρ. μαγιά ξερή

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την κρούστα

4 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. αλεύρι

2 φλ. σουσάμι λευκό

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ, που θα χωρέσει όλα τα υλικά μας, ρίχνουμε την μαγιά την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθούν τα συστατικά.

Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για μισή ώρα.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το αλεύρι και το λάδι και χτυπάμε για δέκα λεπτά με τον γάντζο.

Όταν το ζυμάρι μας γίνει λείο σταματάμε και ρίχνουμε σε ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το ζυμάρι μας από τον κάδο του μίξερ στο μπολ αλευρώνοντας τα χέρια μας για να μην κολλάνε.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μιάμιση με δύο ώρες μέχρι να φουσκώσει σχεδόν στο διπλάσιο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου

Βγάζουμε από το μπολ και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δύο κομμάτια.

Βάζουμε το ζυμάρι μας επάνω σε ένα χαρτί ψησίματος ρίχνουμε λίγο αλεύρι και απλώνουμε το ζυμάρι μας με το χέρι ή με ένα πλάστη μέχρι να καλύψει την διάσταση από το ταψί που θα το ψήσουμε, δηλαδή αρκετά λεπτό ζυμάρι.

Κάνουμε το ίδιο και στο δεύτερο κομμάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα πάλι με πετσέτα για μισή ώρα περίπου μέχρι να ξαναφουσκώσουν.

Σε ένα μπολάκια διαλύουμε στο νερό το αλεύρι και αλείφουμε με το μείγμα τις λαγάνες μας.

Όσο είναι ακόμα υγρές ρίχνουμε το σουσάμι και κάνουμε δακτυλιές από πάνω για να δημιουργήσουμε το γνωστό σχήμα με τις λακουβίτσες που έχουν οι παραδοσιακές λαγάνες.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά περίπου ανάλογα πάντα με τον φούρνο.

Βγάζουμε από τον φούρνο και μαζί με την λαδόκολλα αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Σερβίρουμε με ελιές, ταραμοσαλάτα και φυσικά μαζί με όλα τα νηστίσιμα της Καθαρά Δευτέρας.

Ντολμάδες

Υλικά:

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, μία φορά αλεσμένος
7 αβγά
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
λίγος άνηθος
150 γρ. ρύζι γλασέ
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
2 καρότα μέτρια
σέλινο
νερό
2 λάχανα (4 ½ κιλά)

Συστατικά:

1. Ζυμώνουμε τον κιμά με 2 ολόκληρα αβγά, το ρύζι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο άνηθο, το 1 κρεμμύδι και λίγο νερό και πλάθουμε 34-35 στρογγυλά κομμάτια.

2. Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι. Κόβουμε το πίσω μέρος από το κάθε λάχανο. Μετά από λίγο αρχίζουν τα φύλλα να ανοίγουν. Παίρνουμε το κάθε φύλλο και τυλίγουμε έναν έναν τους λαχανοντολμάδες.

3. Σε μια άλλη κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τα καρότα και το κρεμμύδι κομμένα, το σέλινο και τα μεσαία φύλλα του λάχανου, που είναι μικρά και δε κάνουν για τύλιγμα. Πάνω από αυτά στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε το νερό. Βράζουμε για 1 ώρα.

4. Λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό, χτυπάμε 5 κρόκους αβγών και λίγο νερό. Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό, το χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ. Σβήνουμε το φαγητό και ρίχνουμε το αβγολέμονο. Χρησιμοποιώντας μόνο τους κρόκους αποφεύγουμε την πιθανότητα να κόψει η σάλτσα.