Υλικά
Για το μείγμα ντομάτας (γαρνίρισμα)
40 ml ελαιόλαδο
300 γρ. ντοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση
70 γρ. ελιές (Καλαμών ή Αμφίσσης), χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή ρίγανης ή μαϊντανού (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
100 γρ. φέτα σκληρή, σε μικρά κυβάκια
Για το ριζότο
80 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
280 γρ. ρύζι για ριζότο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζεστός ζωμός κοτόπουλου
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μείγμα ντομάτας: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και σοτάρουμε τα κομμένα ντοματίνια για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να ζαρώσουν κάπως. Ρίχνουμε τις ελιές, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε το φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Τέλος, ρίχνουμε τα κυβάκια φέτας, ανακατεύουμε μία φορά (προσέχοντας μη διαλυθούν τα κυβάκια του τυριού) και αποσύρουμε. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος, κοντά όμως στην εστία όπου θα ετοιμάσουμε το ριζότο ή μέσα στο φούρνο, ώστε να μην κρυώσει πολύ.