Υλικά

1 μελιτζάνα μεγάλη (300-350 γρ.) 200 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε κύβους 3 αβγά 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 πιπεριά Φλωρίνης 4 σκ. σκόρδο Από 1 κ.κ. ξερό θυμάρι και βασιλικό Μπούκοβο 1/2 φλιτζ. τσ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Αλάτι, πιπέριΥλικά για τη ζύμη 250 γρ. αλεύρι 125 γρ. βούτυρο 1 αβγό 1/2 κ.κ. αλάτι Λίγο παγωμένο νερό

Εκτέλεση για τη ζύμη

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε πάνω το βούτυρο, σε μικρά κομμάτια. Τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να γίνουν ψιλά ψίχουλα.

Ανοίγουμε στη μέση μια μικρή λακκούβα και βάζουμε τον κρόκο του αβγού  και 2 κουτ. σούπας νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη εύπλαστη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3/4 της ώρας.

Εκτέλεση για την τάρτα μελιτζάναςΚόβουμε τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους και την αλατίζουμε. Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Το αφαιρούμε και το κρατάμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μαζί με τις πιπεριές. Καθώς τηγανίζονται, ρίχνουμε το θυμάρι και το βασιλικό, και λίγο πριν τις βγάλουμε προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο.

Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε στα κρεμμύδια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°. Ανοίγουμε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα της τάρτας. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης, πιέζοντας να εφαρμόσει καλά. Το τρυπάμε παντού με πιρούνι. Καλύπτουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος και βάζουμε μέσα όσπρια ή κεραμικά βαρίδια (για να μη φουσκώσει). Τη βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει, ελαφρά.

Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπούκοβο και αναμειγνύουμε καλά.

Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ασπράδι αβγού. Απλώνουμε στον πάτο τις μελιτζάνες με τα κρεμμύδια και σκορπάμε από πάνω τη φέτα ομοιόμορφα. Ρίχνουμε επάνω το μείγμα του γιαουρτιού και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο. Ψήνουμε στους 190° για 40 λεπτά.

Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.