Υλικά

750 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 ml μπέικιν πάουντερ
5 ml μαγειρική σόδα
3,7 ml αλάτι
125 ml λευκή ζάχαρη
50 ml καστανή ζάχαρη
3 αβγά
175 ml μέλι
300 ml κραμβέλαιο
7 ml βανίλια
7 ml κανέλα
1 ml μπαχάρι
Λίγο τριμμένο γαρύφαλλα
4 μήλα ποικιλίας Γκράνυ Σμιθ (πράσινα) – ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και τριμμένα*

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να τρίψετε μήλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν τρίφτη τυριού ή το μπλέντερ. Δεν χρειάζεται να κρατήσετε κάθε σταγόνα του χυμού τους, ούτε να τα σουρώσετε. Ό, τι πέσει μέσα στο μπολ ή την κούπα μέτρησης είναι αρκετό.


Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αβγά μέχρι να γίνουν ένα αφρώδες μείγμα. Προσθέστε το λάδι, τη βανίλια, το μέλι και τα δυο είδη ζάχαρης ανακατεύοντας συνεχώς

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Αναμείξτε τα στερεά και τα υγρά υλικά, και ανακατέψτε, ώστε να δέσουν. Προσθέστε τα μήλα. Λαδώστε ένα ταψί με μαγειρικό σπρέι και ρίξτε μέσα το μείγμα, απλώνοντάς το με μια σπάτουλα.

Ψήστε για 75 με 90 λεπτά

Όταν το κέικ ροδίσει, καρφώστε μέσα μια οδοντογλυφίδα (μακριά από τις άκρες) και αφαιρέστε την. Το κέικ είναι έτοιμο όταν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για 10 περίπου λεπτά και μετά αναποδογυρίστε σε μια σχάρα – χτυπώντας ελαφρά το ταψί ώστε να βγει το κέικ

Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσετε το γλάσο. Περίπου μία ώρα πριν το σερβίρισμα, πασπαλίστε 30 ή 45 ml ζάχαρη άχνη από πάνω και προσθέτετε γλάσο

Προτείνουμε να αγοράσετε έτοιμο γλάσο στο σούπερ μάρκετ καθώς είναι πιο εύκολο. Αν όμως θέλετε να φτιάξετε το δικό σας:

Ανακατέψτε 250 ml ζάχαρη άχνη, 1 ml βανίλια και 15 ml κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και ανακατέψτε. Αν το μείγμα είναι υπερβολικά πηχτό, προσθέστε επιπλέον κρέμα γάλακτος μέχρι να μπορείτε να το απλώσετε εύκολα – προσέξτε όμως να μην είναι τόσο υδαρές ώστε να στάξει όλο από το κέικ. Γεμίστε ένα πλαστικό σακουλάκι με γλάσο και κόψτε τη γωνία του για να διακοσμήσετε το κέικ.