Υλικά

2 κιλά μοσχάρι ψαχνό (από στρογγυλό ή από κιλότο, χωρίς κόκαλο)
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο λάδι
1 λεμόνι
1 ποτήρι του κρασιού κρασί άσπρο
6 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
μαϊντανό
1 ρίζα σέλινο
λίγο πάχος για να τυλίξουμε το κρέας
100 γραμ. κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει.

Το τοποθετούμε σε ξύλο, το ανοίγουμε με το μαχαίρι οριζόντια, χωρίς να το κόψουμε σε δύο κομμάτια και το χτυπάμε με το γουδοχέρι να πλατύνει, το αλατοπιπερώνουμε και ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το σέλινο ολόκληρο, το καρότο κομμένο φετούλες και το κεφαλοτύρι κομματάκια.

Απλώνουμε το μίγμα στο κρέας, πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και τυλίγουμε το κρέας σφιχτά (ρολό).

Σκεπάζουμε απ’έξω το ρολό με το πάχος (αυτό γίνεται για να μη μας καεί και για να γίνει πιό νόστιμο) και το δένουμε με σπάγκο.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο με λίγο λάδι και κοκκινίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.

Ρίχνουμε ελάχιστο νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το βράζουμε μισή ώρα.

Στη συνέχεια, το γυρίζουμε σε ταψί φούρνου με καπάκι, ρίχνουμε πάλι λίγο νερό, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε σκεπασμένο να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία 2 ώρες.

Το γυρίζουμε μία – δύο φορές και ρίχνουμε κάθε φορά 2 – 3 κουταλιές νερό.

Όταν πιεί το νερό, το σβήνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε πάλι το ταψί, παίρνει 2 – 3 βράσεις και όταν σβήσουμε τη φωτιά το περιχύνουμε με το λεμόνι.

Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει, το κόβουμε λεπτές φέτες, βάζουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, με πουρέ ή μακαρόνια.