Υλικά:

Για τον σολομό

900 γραμμάρια πατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
4 φιλέτα σολομού (περίπου 170 γραμμάρια το καθένα)
1 κουταλιά φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο


Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

1 κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο
4 υποκαταστήματα φρέσκο ​​θυμάρι
3/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού

Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τον σολομό

1. Ραντίστε τις πατάτες με ελαιόλαδο και το μισό του αλάτι και το πιπέρι.

2. Τακτοποιήστε τα σε ένα ταψί με επένδυση με ένα φύλλο χαρτί ψησίματος, και τα βάζετε στο φούρνο στους 220 ° C, γυρίζοντας μία φορά, για 20 λεπτά.

3. Ψεκάστε το σολομό με το υπόλοιπο αλάτι και το πιπέρι. Μετακινήστε τις πατάτες σε μια πλευρά του ταψιού και βάλτε και το σολομό.

4. Άστο στο φούρνο μέχρι τα φιλέτα ψαριού να κόβονται εύκολα, και η πατάτες να γίνουν τραγανές με πάρουν χρυσό χρώμα, περίπου 10 έως 12 λεπτά.

Πασπαλίστε τις πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Για τη σάλτσα


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε κρεμμύδι, θυμάρι, κρασί, ξύδι και χυμό πορτοκαλιού, και να φέρει σε μια βράση. Βράζουμε μέχρι να μειωθεί σε 2 κουταλιές της σούπας, περίπου 5 λεπτά.

Βγάλτε το θυμάρι, και μειώστε τη θερμότητα, προσθέστε το βούτυρο έναν κύβο σε έναν χρόνο, που κτυπά μέχρι να λιώσει πριν την προσθήκη του επόμενου κύβου με αυτόν τον τρόπο δένει η σάλτσα. Προσθέστε στη σάλτσα το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι, για μισό λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά για να γαρνίρετε όταν σερβίρετε το φαγητό.

Πασπαλίστε τις πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Προσθέστε τη σάλτσα κρασιού και πορτοκαλί λίγο πριν το σερβίρετε το σολομό και πατάτες.