Τα κόκκινα αυγά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πασχαλινή παράδοση, καθώς το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει όχι μόνο το αίμα του Χριστού, αλλά και τη χαρά της Ανάστασης.

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το τσούγκρισμά τους γίνεται την ημέρα της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη!».

Για το βάψιμο των αυγών είναι προτιμότερα τα άσπρα αυγά και όχι τα σκούρα μπεζ, γιατί τα άσπρα αυγά θα βαφτούν πολύ καλύτερα και το κόκκινο χρώμα θα είναι εντονότερο.

Προετοιμασία

Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν τα βάψουμε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μη σπάσουν κατά το βράσιμο. Είναι προτιμότερο να τα έχουμε εκτός ψυγείου μία μέρα.

Τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι, για να μην έχουν στίγματα και τα σκουπίζουμε. Να χρησιμοποιούμε ανοξείδωτη κατσαρόλα, την οποία θα πρέπει να πλύνουμε αμέσως μετά το βάψιμο των αυγών, παρά αλουμινένια ή εμαγέ γιατί βάφονται από το χρώμα και δεν ξεβάφουν εύκολα.

Για το ανακάτεμα των αυγών είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα, για να μη μείνουν σημάδια στο τσόφλι τους.

Θα πρέπει να φοράμε πλαστικά γάντια, για να προφυλάξουμε τα χέρια μας. Να επιλέγουμε βαφές, που επιτρέπονται για τρόφιμα.

Yπάρχουν 2 τρόποι βαφής των αυγών. Ο ένας είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και ο άλλος να βρασθούν πρώτα και μετά να τα βάλουμε στη βαφή. Είτε όμως βραστούν μαζί με τη βαφή είτε χωριστά, θα πρέπει να μην βάλουμε πολλά μαζί, γιατί χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάνε.

Επίσης δε θα πρέπει να βράζει δυνατά το νερό, γιατί τα αυγά μέσα του κινούνται και σπάζουν.

Αν τα βάψουμε μαζί με τη βαφή, ακολουθούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται στο φακελλάκι της βαφής.

Όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν με ένα μαλακό πανί βουτυγμένο σε ελαιόλαδο τα γυαλίζουμε.

Βάψιμο με βαφή που δε χρειάζεται να βράσει μαζί με το νερό.

Για βάψιμο 50 αυγών θα χρειασθούμε:

2 1/2 λίτρα νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι
1 κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι
2 φακελλάκια βαφή
1 βαμβακερή πετσέτα κουζίνας
λάδι για το γυάλισμα των αυγών
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας την πετσέτα, για να μη μετακινούνται τα αυγά και να μη χτυπάνε μεταξύ τους, όταν βράζουν. Βάζουμε όσα αυγά χωράει ο πάτος της κατσαρόλας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό (2 ½ λίτρα) μαζί με το αλάτι, για να μη σπάσουν τα αυγά, που έχουν λεπτό τσόφλι. Τα αυγά πρέπει να σκεπάζονται καλά από τη βαφή.

Όταν βράσουν τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν προσθέτουμε άλλα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται μέχρι να βράσουν όλα τα αυγά. Αφού βράσουν όλα τα αυγά, διαλύουμε τη βαφή σε χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε μέσα από σουρωτήρι σε μία κατσαρόλα με νερό, που να καλύπτει τα αυγά. Προσθέτουμε το ξύδι, τα βουτάμε μέσα και τα αφήνουμε 3 λεπτά. Τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν όλα τα αυγά προσθέτοντας κάθε φορά ξύδι και νερό, αν χρειάζεται.

Το γυάλισμα των αυγών

Για να γυαλίσουμε τα αυγά, φοράμε τα γάντια, που υπάρχουν στη συσκευασία της βαφής. Παίρνουμε ένα μαλακό πανί, το βουτάμε σε ελαιόλαδο και τα γυαλίζουμε. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και υγρό γυαλίσματος, αν υπάρχει στη συσκευασία. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε στην παλάμη μας 2 φύλλα χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε τόσο υγρό γυαλίσματος, ώστε να νοτίσει το χαρτί. Αλείφουμε ένα ένα τα αυγά προσέχοντας να καλυφθεί όλη τους η επιφάνεια.

Κάθε φορά προσθέτουμε τόσο υγρό γυαλίσματος, ώστε το χαρτί μας να είναι υγρό. Τοποθετούμε τα γυαλισμένα αυγά πάνω σε μία λευκή νάιλον σακούλα και αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.

Ξέπλυμα κατσαρόλας

Για να καθαρίσουμε την κατσαρόλα μετά το βάψιμο των αυγών, ρίχνουμε άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής, τρίβουμε με ένα σφουγγάρι και το χρώμα βγαίνει.

Πηγή: sintagesmamas.com