Καλύπτει διακριτικά το πρόσωπο, αλλά την ίδια στιγμή αποκαλύπτει ροµαντισµό, µυστήριο και ενισχυµένη δόση επισηµότητας.

Μακρύ ή κοντό, λιτό ή με περίτεχνη δαντελένια μπορντούρα, κεντημένο με πολύτιμους λίθους ή με κρυσταλλάκια swarovski, το τούλινο πέπλο δίνει στις νύφες μια μυστηριακή όψη, προσθέτοντας μια ρομαντική νότα στην εμφάνισή τους. Άλλωστε, μέσα σε ένα τούλινο πέπλο που ανέμιζε γύρω τους παντρεύτηκαν όλες οι πριγκίπισσες των παιδικών παραμυθιών. Μιμηθείτε τις λοιπόν και δανειστείτε κάτι από τη λάμψη τους.

peplo4

Το πέπλο μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το πλέον ρετρό γυναικείο αξεσουάρ ένδυσης, αφού μας ταξιδεύει πίσω στα ένδοξα χρόνια του Βυζαντίου. Τότε, οι αυτοκράτειρες σαν τη Θεοδώρα και οι γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης φορούσαν αέρινα πέπλα ραμμένα από αραχνοΰφαντα υλικά, όπως το μετάξι και η μουσελίνα, τα οποία στερέωναν πάνω σε κορώνες και «κουάφ» και στη συνέχεια τα άφηναν να ανεμίζουν πίσω από την πλάτη τους ή τα τύλιγαν γύρω από τον λαιμό τους, όπως ακριβώς κάνουν σήμερα οι σύγχρονες απόγονές τους με τις trendy πασμίνες και τα φουλάρια.

Από εκείνα τα ιστορικά χρόνια πολλά άλλαξαν -ειδικότερα σε θέματα που άπτονται των εκάστοτε επιταγών της μόδας- αλλά το πέπλο κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τους αιώνες και να φτάσει στο σύγχρονο life style. Βέβαια, ο γάμος παραμένει η μοναδική περίσταση που μια γυναίκα έχει σήμερα την ευκαιρία να νιώσει χλιδή -σαν αυτοκράτειρα του παρελθόντος- φορώντας πέπλο με ή χωρίς κουάφ στα μαλλιά της.

peplo1

Tips κομψότητας:

Το πέπλο προϋποθέτει ότι θα φορέσετε κουάφ στα μαλλιά σας, ώστε η μια του άκρη να στερεωθεί πάνω της, με το υπόλοιπο τούλινο ύφασμα να πέφτει ελεύθερο πίσω από την πλάτη σας.

Αναλόγως της προσωπικότητάς σας προτιμήστε μια κουάφ με ημιπολύτιμους λίθους ή κρύσταλλα swarovski αν ζητάτε ένα εξαντρίκ και ελαφρά μπαρόκ αποτέλεσμα ή με ολόφρεσκα λουλούδια αν θέλετε να δώσετε μια νότα ρομαντισμού και κοριτσίστικης αθωότητας στην εμφάνισή σας.

Αν πρόκειται να πιάσετε τα μαλλιά σας ψηλά σε ένα περίτεχνο κότσο προτιμήστε να φορέσετε ένα κοντύτερο πέπλο, που θα φτάνει μέχρι τους ώμους ή μέχρι τη μέση της πλάτης σας. Κι αυτό γιατί αν το πέπλο σας είναι πολύ μακρύ κινδυνεύει να καταστρέψει το χτένισμά σας τραβώντας το προς τα κάτω με το βάρος του. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, επειδή μοιραία θα σέρνεται στο πάτωμα είναι πιθανότερο να το πατήσουν κατά λάθος οι κουμπάροι ή τα παρανυφάκια κατά την τελετή και γι’ αυτό καλό είναι να τους ζητήσετε εκ των προτέρων να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, κυρίως κατά τη διάρκεια του χορού του Ησαΐα.

peplo2

Το γαμήλιο savoir vivre επιβάλλει το πέπλο να φοριέται αποκλειστικά στην εκκλησία. Μετά τις καθιερωμένες «οικογενειακές» φωτογραφίες, μπορείτε να το βγάλετε -προσεκτικά για να μην χαλάσετε το χτένισμά σας- ώστε να πάτε στη δεξίωση φορώντας μόνο το νυφικό σας και το πιο ευτυχισμένο σας χαμόγελο. Ο ίδιος κανόνας ισχύει ακόμα και αν πρόκειται να αρκεστείτε σε ένα μικρό χαριτωμένο τούλινο πέπλο, που φτάνει το πολύ μέχρι τους ώμους σας. Αντίθετα η κουάφ επιβάλλεται να παραμείνει στα μαλλιά σας σαν υπέροχο στολίδι, μέχρι το τέλος αυτής της ξεχωριστής βραδιάς.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες hair stylists, το πέπλο ταιριάζει καλύτερα στα μαζεμένα μαλλιά καθώς κολακεύει περισσότερο τις νύφες, όταν ο λαιμός και το «καρέ» τους, δηλαδή το ντεκολτέ τους παραμένει ακάλυπτο. Αν θέλετε να αφήσετε τα μαλλιά σας κάτω -ίσια ή κυματιστά- είναι προτιμότερο να φορέσετε μόνο την κουάφ, ειδικά αν έχετε χαμηλό ή μέτριο ανάστημα, καθώς τα μακριά πέπλα έχουν την τάση να κονταίνουν ακόμα περισσότερο τις μικροσκοπικές σιλουέτες.

peplo5

Αν το νυφικό σας είναι πολύ κεντημένο ή φορτωμένο με στρας ή κρυσταλλάκια swarovski, προτιμήστε να το συνδυάσετε με ένα λιτό πέπλο από σκέτο τούλι. Τα πέπλα που είναι διακοσμημένα με μπορντούρες ή ημιπολύτιμους λίθους ενδείκνυνται μόνο για την περίπτωση που έχετε επιλέξει ένα πολύ λιτό νυφικό σε στιλ νεγκλιζέ ή σε Α γραμμή, καθώς προσθέτουν μια πιο glamorous νότα στην εμφάνισή σας.